Gå inte på bluffen att mjölk är nyttigt

Debattörerna: Produktionen skadar miljön, djuren – och din hälsa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dagens upplysta samhälle är det synnerligen märkligt hur vilseledningen kring mjölken fortgår, skriver David Stenholtz och Camilla Björkbom.
I dagens upplysta samhälle är det synnerligen märkligt hur vilseledningen kring mjölken fortgår, skriver David Stenholtz och Camilla Björkbom.

DEBATT. Reklam kantas av överdrifter och löften som inte alltid hålls men det är sällan rena felaktigheter sprids.

Mjölkindustrin är tveklöst en bransch som i sin reklam fullkomligt bedrar oss konsumenter med en bild som är rakt motsatt verkligheten. Detta visas tydligt av dokumentären ”Det vita guldet” som nu kan ses på SVT play

Från 80-talets paroll ”Mjölk ger starka ben” till ”Naturens sportdryck” målar mjölkindustrin upp en bild av mjölk som något vi blir starka och friska av. I ”Det vita guldet” intervjuas Walter Willet, professor vid Harvarduniversitetet. Han understryker för det första att mjölk inte stärker våra ben och vidare att konsumtion av mjölk har visat samband med flera cancerformer, starkast för prostatacancer. 

Att konsumera små mängder lätta mejeriprodukter utgör ingen hälsorisk men i dag är cirka 95 kaloriprocent av de mjölkprodukter vi äter i Sverige feta och vår största källa till mättat fett vilket ökar risk för åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom.

Här har mjölkindustrin en skrämmande ansvarslös agenda att så tvivel i vedertagna rekommendationer och de betalar forskare för att driva denna agenda.

Mjölk beskrivs av industrin som naturligt och miljövänligt. Sanningen är att mjölk bidrar negativt till miljön genom utsläpp av metangas, en hög vattenanvändning och övergödning.

Återigen har forskare betalats för att trolla med siffror så att mjölk presenteras som miljövänligast av alla drycker trots att en liter mjölk orsakar tre gånger mer växthusgasutsläpp som motsvarande mängd växtdryck. 

”Bregottfabriken” är en väl inhamrad reklamparoll som gett de flesta av oss intrycket att mjölkgårdar är några slags djurfristäder där korna går lyckliga omkring på ängen, har gympa, dejtar och mediterar. I verkligheten hålls korna instängda större delen av året utan möjlighet att gå ut.

Korna görs dräktiga en gång om året och någon dag efter födsel tas kalven ifrån dem och slaktas i späd ålder om det är en tjurkalv, ett fruktansvärt trauma för både ko och kalv och det upprepas årligen.

I ”Det vita guldet” benämner en mjölkbonde tjurkalvar som ”avfallsprodukter” vilket är mycket talande för hur långt cynismen har gått i våra djurfabriker. Vi får även se hur kor avlas till groteska mjölkmaskiner med juver så stora att de knappt kan gå. 

Regeringen har i sin livsmedelsstrategi förkunnat att svensk kött- och mjölkproduktion ska främjas för att säkra jobb och hålla landsbygden levande. Detta är något som industrin lobbar starkt för.

Men enligt forskning vid SLU slås fast att just satsningen på mjölkproduktion i Sverige från 20-talet och framåt lett till att fler lantbrukare mist sina jobb på grund av mjölkproduktionens intensifiering. En satsning på vegetabilier hade således skapat fler jobb vilket även stämmer i dag. 

I dagens upplysta samhälle är det synnerligen märkligt hur denna vilseledning av allmänhet och beslutsfattare fortgår. Vi vädjar till mjölkindustrin att slå in på en mer ärlig linje där ni är öppna med de skador mjölkprodukter orsakar hälsa, miljö och djur så att konsumenter kan göra informerade val.

Vi hoppas att du som konsument tar till dig befintlig saklig information vilket bör motivera oss att ersätta mjölkprodukter med vegetabiliska alternativ.

Slutligen vädjar vi till vår regering och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att sluta hålla en skadlig industri om ryggen. Satsa i stället på en grön omställning av vår livsmedelsproduktion. Det kommer främja sysselsättning, vår hälsa, miljön och djuren. 


David Stenholtz, biträdande överläkare onkologi och ordförande Läkare för framtiden
Camilla Björkbom, ordförande Djurens Rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE