Fel ge Cornelis pris till en skatteflykting

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlssons attack mot Owe Thörnqvis

1 av 2
bert Skivbolagsdirektören Bert Karlsson tycker att det är tragiskt att årets Cornelis-stipendium finns på ett bankkonto i Spanien.

Årets Cornelis Vreeswijk-stipendium tilldelades Owe Thörnqvist.

Helt fel, menar skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

– Det är inget annat än tragiskt att behöva se denne skatteflykting ta emot 250 000 kronor, pengar som han inte behöver, samtidigt som den rättmätige arvtagaren Jack Vreeswijk är i det närmaste blottställd, skriver Bert Karlsson på Debatt i dag.

Cornelis Vreeswijk med sin gitarr 1982.
Foto: kent lunDQvist
Cornelis Vreeswijk med sin gitarr 1982.

Entertainern Owe Thörnqvist har tilldelats årets Cornelis Vreeswijk-stipendium. Det är tragiskt. Inte bara för att priset, en kvarts miljon kronor, går till en notorisk skatteflykting, utan också för att pengarna ur en rent moralisk synvinkel tillhör Cornelis son Jack.

”K-märkt” är beteckningen på den konsert som Owe Thörnqvist turnerar med runt om i landet just nu. Den sägs väcka minnen och känslor, och enligt recensenterna är den både underhållande, fräck och bitsk.

Det är säkert sant. Owe Thörnqvist är, och har alltid varit, en proffsig och musikaliskt begåvad underhållare.

Nu vet jag inte hur biljettförsäljningen går. Och för Owe Thörnqvist spelar det förmodligen ingen större roll om det är fullt i salongerna eller inte. Han sover ändå sin skönhetssömn, tryggt nedbäddad och lugnt vilande på den mjuka dunkudde som i alla fall symboliskt rymmer en kvarts miljon sköna, svenska kronor.

”Stipendiaten skall behärska svenska språket, vara minst 35 år och verksam i Sverige”, skrev Cornelis Vreeswijk i det testamente där han angav förutsättningarna för det årliga stipendiet.

Owe Thörnqvist sökte, och fick det.

Kulturredaktörerna på Aftonbladet och Expressen tyckte uppenbarligen att han uppfyllde kriterierna. Fast det där ”verksam i Sverige” kan väl diskuteras.

Jodå, jag vet att turnén rullar vidare ute i den svenska landsorten. Men för mig innebär ”verksam i Sverige” att artistens företag också skattar i Sverige. Och Owe Thörnqvists företag har inte lagt en krona i skatt i det här landet under hela hans karriär.

Tidigare var han skriven i Florida, numera i Spanien. Det är inte olagligt. Möjligen ett omoraliskt och samtidigt legitimt sätt att utnyttja ett sjukt system.

För ett system som ger en företagare möjligheter att verka och tjäna pengar här, utan att betala skatt, det är sjukt.

Owe Thörnqvist är inte ensam. Det finns flera kända fall av ”skatteflyktingar”. Cirkusdirektören Francois Bronetts hemadress fanns i Frankrike. Men han bodde för det mesta på Strandvägen i Stockholm, och hämtade sin eftersända post på Grand hôtel strax intill.

Det finns också goda exempel i den här världen. ABBA tjänade oerhörda pengar, men valde att betala skatt i Sverige. Trots det har gruppens medlemmar aldrig behövt söka Cornelis Vreeswijks stipendium.

Samtidigt som Owe Thörnqvist drar till Spanien med en tjock plånbok så kontrolleras och jagas idrottsstjärnor som under några få år tjänar förhållandevis stora pengar med blåslampa. Björn Borg är ett bra exempel. Pernilla Wiberg ett annat. Hon försökte göra rätt för sig, och åkte som tack för hjälpen på en skattesmäll på tio miljoner kronor.

När det gäller idrottsmännen handlar det dessutom om pengar som de tjänat på en internationell marknad, inte på att framträda i svenska småstäder.

Det är skandalöst att en del kommer undan när de som borde vara undantagna tvingas bosätta sig i Monaco och på andra ställen.

Det regler vi har i dag är godtyckliga och slappa, och det finns anledning att fråga sig om det är någon som följer upp om dessa skatteflyktingar över huvud taget betalar någon skatt.

Nu ska det här utredas, och det är på tiden. Dessutom finns det enkla lösningar. En modell typ ”skogskonto” där skogsägare avverkar omfattande arealer skog och sedan betalar skatt allteftersom de tar ut pengar är en utmärkt förebild som är lätt att föra över på idrottsmän eller artister.

I fallet Owe Thörnqvist är det för sent. Han har tilldelats stipendiet, och ur ett musikaliskt perspektiv finns det inte mycket att invända. Däremot är jag säker på att också Cornelis i sin himmel skriver under på att stipendiaten ska vara en förebild i alla avseenden.

Och det är inte Owe Thörnqvist. Han har sagt att pengarna ska gå till svenska folkparker, men tro mig, den Owe Thörnqvist jag känner kommer att behålla varenda krona.

Det är inget annat än tragiskt att behöva se denne skatteflykting ta emot 250 000 kronor, pengar som han inte behöver, samtidigt som den rättmätige arvtagaren Jack Vreeswijk är i det närmaste blottställd. Jack har varit för stolt för att ta strid för det arv som han rimligen borde fått. Och det är minst lika tragiskt som att året Cornelis-stipendium nu finns på ett bankkonto i Spanien.

Bert Karlsson (Skivbolagsdirektör)

Publicerad: