Värderingarna väger lätt för miljardärerna

Slutreplik från Jonas Sjöstedt om de rikaste och SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För de rikaste är det de ekonomiska höger-vänster-frågorna som avgör. Om man får rasister på köpet – ja, då accepterar man rasisterna, skriver Jonas Sjöstedt.
För de rikaste är det de ekonomiska höger-vänster-frågorna som avgör. Om man får rasister på köpet – ja, då accepterar man rasisterna, skriver Jonas Sjöstedt.

Slutreplik. Flera av Sveriges absolut rikaste driver på för att högern ska ta makten med Sverigedemokraterna. Jag kritiserar dessa miljardärer och varnar för konsekvenserna. Det får Timbro att rycka ut till deras försvar.

De ursäktar miljardärernas låga skatt med att skatten på kapitalinkomster ska vara mycket lägre än skatten på arbete. Det är precis det vi vill ändra.

Men i själva huvudfrågan är Timbro tysta. De säger i sitt svar ingenting om de människor som drabbas av rasismen, inget om SD:s homofobi eller hur de hotar kvinnors rättigheter. Hela debatten handlar om miljardärerna och SD, men ändå nämner inte Timbro SD med ett enda ord – de fokuserar enbart på skatten för miljardärerna.

Det visar tydligt hur det fungerar. Jag tror inte att Timbro eller Sveriges miljardärer generellt är rasister. Många av dem ogillar säkert både SD, homofobin och det kvinnofientliga. Problemet är att när valet står mellan att hålla sådana hot borta eller ha låg skatt för de allra rikaste, då väljer de det senare.

När det kommer till kritan väger deras värderingar lätt. För de rikaste är det de ekonomiska höger-vänster-frågorna som avgör. Om man får rasister på köpet – ja, då accepterar man rasisterna.

Det är därför Timbros VD har gått ut till stöd för en borgerlig regering beroende av SD och det är därför de kampanjar mot Vänsterpartiet. Det är inte förvånande.

Vi vill ha jämlikhet med trygga jobb, offensiv klimatomställning och ett skattesystem som låter miljardärer bidra mer. Det är inte vad den ekonomiska eliten önskar, men det är en politik för alla oss andra.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE