Debatt

En dom mot det journalistiska uppdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Journalistförbundet: Dags för regeringen att visa vad dess löfte är värt

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts till elva års fängelse. Det är en fruktansvärd tragedi, för Martin och Johan, för deras familjer, men också för demokratin.

Det råder ingen tvekan om att detta är en politisk dom, och straffet ska därför ses utifrån detta. Martin och Johan har tagit sig in i Ogaden, ett område stängt för omvärlden, för att skildra vad som sker där. Ett område med otaliga rykten om fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen, och mot de mänskliga rättigheterna. Det ingår i det journalistiska uppdraget att skildra vad som sker i ett sådant område, det är något som vi alla behöver veta. Och Martin och Johan har använt vedertagna metoder för journalister som vill ta sig in i ett sådant stängt område. Det handlar alltså om inte om en dom mot terrorism, utan om en dom mot det journalistiska uppdraget. Ett uppdrag som varje demokrat bör värna.

Martin och Johan har erkänt att de har tagit sig in i Etiopien illegalt. Det är det enda brott de begått, och straffet för detta brott är redan avtjänat med råge. De har trots allt suttit häktade sedan slutet av juni. De borde därför omedelbart ha satts på fri fot när rättegången avslutades. Men den etiopiska regimen ville alltså annat. Här handlade det om att statuera ett avskräckande exempel.

Den svenska regeringen har nu äntligen tagit tydlig ställning för Martin och Johan, efter att inledningsvis ha famlat på ett olyckligt sätt angående synen på det journalistiska uppdraget. Statsministern har nyligen, i ett uttalande, tydliggjort att allt måste göras för att få hem de båda journalisterna. Därför är det nu upp till bevis för regeringen, och för Sverige, vad detta löfte egentligen betyder. Det är dags att stå upp för journalistiken på allvar!

Jonas Nordling

Förbundsordförande

Journalistförbundet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt