Debatt

Vi missionerar inte för biståndspengarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Svenska Kyrkan och Diakonia: Ingen katastrofdrabbad ska hamna i beroendeställning

Biståndspengar inte ska bekosta missionerande, skriver Patrik Lindenfors på Aftonbladets debattsida. Vi är de första att stå bakom detta.

Tyvärr har skribenten missförstått hur biståndsverksamheten fungerar i dag. I våra biståndsprojekt går inga medel från enskilda givare, EU eller Sida, till missionerande.

Svenska kyrkan och Diakonia bedriver en professionell biståndsverksamhet i över 30 länder och är medlemmar i kyrkornas internationella biståndsallians, ACT-alliansen. Det handlar både om långsiktiga utvecklingsprojekt och tillfälliga humanitära insatser.

Biståndsarbetet sker genom lokala ACT-organisationer som kan den lokala kontexten och traditionen. I det arbetet har Svenska kyrkan, Diakonia och övriga medlemmar i ACT-alliansen, undertecknat den uppförandekod som bland andra internationella Röda Kors-federationen och Kyrkornas Världsråd har tagit fram och som alla seriösa humanitära organisationer följer.

I den står bland annat att: Bistånd ska inte användas som plattform för politisk eller religiös propaganda. Dessa riktlinjer har tagits fram för att inte människor som drabbats av exempelvis en katastrof ska hamna i en beroendeställning till den som utför biståndsinsatsen.

Dagens bistånd sker utifrån ett rättighetsperspektiv, människor har rätt till stöd när man har drabbats av en katastrof. Det är av största vikt för våra organisationer att följa dessa uppförandekoder och inte villkora något bistånd.

Maria Lundberg

Chef för Svenska kyrkans humanitära bistånd

Peter Ottosson

Internationell chef, Diakonia

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt