ÅSIKT

Alla svenskar ska ha rätt till telefon

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S: Förvånande att så många kritiserar vårt förslag om bättre täckningskrav

Monica Green.

Äntligen diskuteras den digitala klyftan. Jag förutsätter att Håkan Juholts krav om att tryggt kunna ringa i hela landet ger oss chansen att fokusera ytterligare på fördelarna med det digitala samhället.

Sverige har i närmare 10-15 år varit en it-nation i världsklass. Svenskarnas it-mognad beror dels på den tidigare hem-PC-reformen, statens medvetna satsning på kommunala bredbandspengar i slutet på 90-talet och på ITiS, it i skolan.

Men vi kan inte leva på gamla meriter. Vi måste hela tiden fortsätta bygga ett modernt it-land för alla.

Därför är det förvånande att så många genast rusar ut och säger nej, nej, nej till högre ambitioner, bättre täckningskrav och smartare lösningar för framtiden. Det är dyrt, krångligt och fult att höja ribban enligt många just nu. Jag har stor respekt för Post- och telestyrelsen, PTS, men blir lite förvånad att de så lätt avfärdar bättre täckningskrav för framtiden.

Det är inte rimligt att det är så stora skillnader i landet att det inte ens går att använda trygghetslarmet. Människor blir både arga och oroliga om deras telefon inte fungerar som den ska. När vi debatterat bristen på mobiltäckning i riksdagen har vi fått vittnesuppgifter från Osby och Skurup i Skåne, Åsarp, Mörbylånga på Öland, Bjurslöv med Kvarnåsen i Norsjö kommun, Karlanda i Årjäng, Gemträsk i Boden, Edsvära i Vara, Bäck vid Töreboda, Svartnäs och Fraukälen och en lång rad andra platser om att det inte går att använda sin mobiltelefon.

Och detta trots att operatörerna följer täckningskraven.

Tusentals människor har fått sämre täckning, och många tjänster i de nya telefonerna är så avancerade att det kräver högra hastigheter för fungera. Detta är alarmerande.

Då måste vi höja ribban för framtiden. Vi ska givetvis inte kräva tillbaka några tillstånd – de tillstånd som givits ska gälla med de täckningskrav operatörerna fått.

Men för att människor som arbetar eller tillbringar tid utanför de mest tätbefolkade områdena ska ha tillgång till telefoni, finns flera olika saker man kan göra.

Man kan till exempel öppna för nationell roaming och införa strängare krav på yttäckning för operatörerna i framtiden. Dessutom går det att dela ut ytterligare frekvensband, som är internationellt harmoniserade och lämpade för olika typer av mobila applikationer, bland annat mobilt bredband.

I EU:s förslag till förordning till TEN-riktlinjer går det att söka EU-medel för såväl bredbandsutbyggnad i glesbygd som till offentliga digitala tjänster.

För oss socialdemokrater handlar it och mobiltelefoni om frihet, demokrati och jämlikhet. Bättre kommunikation stärker allas delaktighet i samhällsutvecklingen, stärker enskilda individers kunskaper och öppnar nya möjligheter.

Dessutom är fungerande telefoni en förutsättning för att man ska kunna kommunicera med omvärlden och känna sig trygg.

Att ha politiska mål som inte ger alla möjlighet till telefon och internet är att backa in i framtiden. Steg för steg måste vi se till att Sverige blir digitalt.

Alla svenskar ska ha rätt till telefon. Inte ett enda telefonjack ska kopplas bort utan att människor har tillgång till ett fullgott alternativ.

Monica Green