ÅSIKT

Ni är inte trovärdiga om sjukvården, MUF

Replik på debatten om köerna i sjukvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
SSU:s Philiip Botström välkomnar en debatt om sjukvården, men skriver att MUF inte presenterar ett enda konkret förslag.
DEBATT

MUF:s ordförande Benjamin Dousa skriver att sjukvårdens tillgänglighet har försämrats och att det, som allt annat i MUF:s världsbild, är Socialdemokraternas fel. SSU välkomnar det nyvakna engagemanget för sjukvården, men den är inte trovärdig då MUF inte presenterar ett enda konkret förslag på vad man vill göra för att förbättra sjukvården.

Först och främst är det oseriöst att använda sig av enskilda exempel på landsting för att dra slutsatser utan att ta hänsyn till strukturella orsaker. S styr i tre fjärdedelar av alla landsting efter valet 2014. Det inkluderar både dem som är bra mindre bra på tillgänglighet. Med samma logik kan man lika gärna jämföra S-ledda Östergötland med M-ledda Västra Götaland. I oktober fick 83 procent av patienterna en åtgärd inom vårdgarantins utsatta 90 dagar i Östergötland, mot 63 procent i Västra Götaland.

MUF visar också brist på insikt om sjukvårdens strukturella utmaningar. Det är ingen slump att regioner med stor utflyttning och därmed minskat skatteunderlag har sämre tillgänglighet. Därför är det synd att M lämnade samtalen om storregionerna. Vidare lyfter Dousa Stockholms läns landsting som ett framgångsexempel. Men han verkar blunda för det faktum att landstinget hänvisar flest förlossningspatienter till andra län, att antalet vårdplatser är det lägsta på fyra år och att man dessutom har högst böter i landet för misslyckade upphandlingar. Detta trots att det är ett län med bäst förutsättningar.

MUF får det att framstå som att vårdköerna ökade över en natt när S klev in i Rosenbad. Men faktum är att dem började öka redan under Alliansregeringen på grund av personalbrist. Kömiljarden avskaffades för att den fokuserade på symptomen i stället för det grundläggande problemet: kompetensförsörjning. Nu satsar regeringen i stället på fler utbildningsplatser och höjda statsbidrag för att anställa fler. Förutom de permanenta välfärdsmiljarderna har regeringen även satsat en halv miljard på att korta cancerköerna, en patientmiljard och en förlossningsmiljard. Nu prioriteras investeringar framför skattesänkningar.

MUF pratar om vuxna och pragmatiska lösningar – det är bra – synd bara att man inte presenterar ett enda sådant förslag i sin artikel. Jag välkomnar en seriös diskussion om hur vi ska klara den långsiktiga finansieringen av sjukvården. Men då måste MUF först lämna den politiska sandlådan.


Philip Botström, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

SSU

Välfärd