Debatt

Du kan vara lika lycklig som singel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Är man verkligen lyckligare i en relation? Aftonbladets läsare är tveksamma. Och enligt lyckoforskaren Filip Fors behöver civilståndet inte spela större roll.

På frågan ”är du lycklig?” svarade hela 80 procent av läsarna som lever i ett förhållande att de är lyckliga. Av de som är singlar är motsvarande siffra 45 procent.

– Det har gjorts mycket forskning på området och det verkar som att de med partner i allmänhet är mer nöjda med livet, ungefär en halv enhet på en tiogradig skala. Frågar man däremot om känslor – hur man känner sig i vardagen – så är skillnaden mindre, säger Filip Fors, sociolog och lyckoforskare vid Umeå Universitet

Singellivet inte ensamt

Flera av läsarna reagerade starkt mot att singelliv inte behöver vara synonymt med ensamhet.

– Det som är hälsofarligt är ensamhet vilket inte alls är detsamma som att vara singel. Man kan vara ensam både som singel och i en relation, skriver tyckaren ”Cyklist”.

– Sociala relationer har en ganska stor betydelse för hur vi mår. Men det behöver inte vara en kärleksrelation. Det finns studier som visar att bra vänskapsrelationer är viktigare än att ha en partner, säger Filip Fors.

Stor vikt vid kärlek

Trots det lägger vi stor vikt vid tvåsamheten. Signaturen ”Tyckerska” skriver:

– Finns det verkligen en myt om den lyckliga singeln? Världen genomsyras väl av normen "tvåsamhet”. Hotell och resor kostar mindre, gemensam ekonomi ger fler möjligheter, föräldraskap delas med mera. Det är väl bra om man kan lyfta fram allt som ändå kan vara positivt med att vara singel?

– Vi har en förmåga att överskatta värdet av att vara i ett förhållande. Överlag spelar yttre faktorer inte så stor roll som vi tror. Det handlar mer om en grundläggande psykisk inställning. Det gamla uttrycket "det är inte hur man har det utan hur man tar det" bekfräftas till stor del i forskningen, säger Filip Fors.

Ensamhet funkar bättre

Vilket behov vi har av relationer varierar från person till person. Dock blir de flesta personlighetstyper gladare av umgänge.

– Just nu lever jag i ett förhållande och hoppas att det ska hålla. Men om oturen är framme och jag skulle bli singel igen så tänker jag fortsätta att leva som singel i resten av mitt liv. Men inte för att kunna gå ut och festa, det intresserar mig inte. Utan för att jag personligen klarar av ensamhet utan att få krupp för det, skriver signaturen ”Mizzi”.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt