Debatt

Sahlin och Wetterstrand har glömt jämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Erik Ullenhag (FP): Avskaffad jämställdhetsbonus och papperstigrar är den rödgröna modellen

Har Mona Sahlin och Maria Wetterstrand helt glömt jämställdhet? Det är slutsatsen för den som läser de rödgrönas valplattform. Jämställdhet nämns bara i förbifarten. Och konkreta förslag på jämställdhetsområdet saknas. Vänsterpartiernas valmanifest gav ett tydligt besked. Feminister och jämställdhetsengagerade bör inte välja någon av de rödgrönas valsedlar på valdagen.

Medan Alliansens valmanifest innehåller konkreta resonemang och förslag om jämställdhet, har vänsterpartiernas plattform två korta och intetsägande stycken. Det viktigaste är förstås inte mängden ord, utan det konkreta innehållet. Så låt oss titta närmare på detta.

Inte ett ord sägs om föräldraförsäkringen. Inga konkreta budskap om hur våldet mot kvinnor ska bekämpas. Inga besked om jämställdhetsarbetet i skolorna eller den bristande jämställdheten när det gäller tillgången till sjukvård. Ett besked har dock givits efter att valmanifestet presenterades Maria Wetterstrand har givit besked om att jämställdhetsbonusen ska avskaffas med en rödgrön regering (TT 6/9).

Låt mig dock vara rättvis. I vänsterpartiernas plattform inför valet finns det faktiskt två konkreta idéer som de har lyckats komma överens om. Tyvärr är ingen av idéerna särskilt bra.

Det ena är att öka regelkrånglet, genom att småföretag med upp till 24 anställda ska bli skyldiga att skriva en årlig jämställdhetsplan och göra en årlig lönekartläggning. Bland annat ska 721 000 enmansföretag skriva jämställdhetsplan. Vänsterpartiernas förslag leder inte till jämställdhet utan till blankettraseri.

Det andra förslaget från vänsterpartierna är att lagstifta om en ”rätt till heltid” för alla anställda. Låt mig på en gång säga att ofrivillig deltid är ett stort problem. Men den minskas bäst med lokala lösningar, inte genom tvång på småföretagare som har tagit in några deltidsanställda för att klara rusningstiden i butiken eller på restaurangen.

Jag är stolt över det som vi liberaler har varit med om att åstadkomma i Alliansregeringen för jämställdheten. Vi har tiodubblat budgetposten för jämställdhet, från cirka 40 miljoner per år under S-regeringen till cirka 400 miljoner kronor per år. Vi har infört en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen så att det lönar sig bättre att dela på föräldraledigheten.

Vi har öppnat den kvinnodominerade vårdsektorn för fler aktörer och Folkpartiet har spelat en viktig roll i regeringens arbete mot könsrelaterat våld, prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Den största satsningen någonsin på jämställdhet inom skola och utbildningsväsende har gjorts. Ett forskningsprogram om kvinnors hälsa har startats. Och så vidare.

Vår politik ger också resultat. Brottsförebyggande rådet hyllar satsningen mot våldet mot kvinnor. Häromdagen kom också ny lönestatistik från Medlingsinstitutet som visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor äntligen börjar minska.

Vi går dessutom till val laddade med idéer för hur Sverige kan fortsätta utvecklas till ett mer jämställt samhälle.

Det ska bli enklare att få jämställdhetsbonus, vi ska fortsätta satsa på jämställdhet i skolor, höja ambitionerna i hjälpinsatserna till våldsutsatta kvinnor och kampen mot prostitution. Vi lyfter fram jämställdheten i vården, ohälsan bland unga kvinnor, fler kvinnor på ledande poster i stat och näringsliv och jämställdhet som prioriterat mål i Sveriges utrikespolitik och politik för global utveckling.

En gång i tiden kunde liberaler och socialdemokrater arbeta tillsammans för jämställdheten. Nu verkar den tiden vara förbi. Det känns lite sorgligt att det största oppositionspartiet tappat fokus på de stora jämställdhetsfrågorna och i stället fastnat i verklighetsfrämmande byråkrat- och blankettförslag.

Folkpartiet fortsätter kampen för ett jämställt samhälle, där både kvinnor och män fritt kan forma sina liv utan påtvingade könsroller. Alla som delar den visionen är välkomna att vara med i det arbetet.

Erik Ullenhag
Partisekreterare (FP)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jämställdhet

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet