Debatt

Silvias avslöjande visar hovets stora öppenhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

PR- och kungaexperten: I andra kungahus vore det otänkbart att en nyhet av denna dignitet framförts av landets drottning

Att drottningen nu bekräftat för Aftonbladet att prinsessan Madeleines bröllop inte blir av under detta år har skapat stor uppmärksamhet. Nyheten har inte bara fått betydande utrymme i svensk press utan faktiskt även i många utländska tidningar. Nyfikenheten kring, men även omsorgen om prinsessan är stor hos svenskarna och jag har ofta fått frågan den senaste tiden om hur det står till i relationen mellan det yngsta kungabarnet och hennes fästman.

Hur de har det i sitt förhållande vill jag inte spekulera kring, men det är intressant att ur ett PR-perspektiv se hur hovet tacklar denna fråga.

Att det var drottningen personligen som berättade att bröllopet är framflyttat visar på den stora öppenhet som omger vår kungafamilj. Kungen har medvetet jobbat med att modernisera hovet och verka ”För Sverige i tiden” sedan trontillträdet 1973, och där har närheten till pressen varit en av de allra viktigaste aspekterna. I de övriga europeiska kungahusen, med kanske undantag av våra nordiska grannländer, hade det varit otänkbart att en nyhet av denna dignitet framförts av landets drottning. Men så är det inte hos oss eftersom vår kungafamilj vet hur viktigt det är vara öppna - även med väldigt privata saker.

Jag tror att det allra viktigaste för kungahuset nu är att fokusera på kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop. Jag träffade häromdagen prinsessan Benedikte av Danmark för att överlämna min biografi om hennes mor drottning Ingrid och hon berättade då med stor glädje att de äntligen fått inbjudningskorten till årets stora kungliga händelse.

Kronprinsessans bröllop kommer att betyda oerhört mycket för vårt lilla land när det gäller att visa upp Sverige och Stockholm för omvärlden. Nära en halv miljard människor kommer rikta sina ögon mot Sverige. Det är en ovärderlig marknadsföring för såväl landet som för den kungliga familjen.

Tids nog kommer nog även prinsessan Madeleine och hennes Jonas att gifta sig, men jag tror det är helt riktigt att fokus just nu får ligga på tronföljarens bröllop. Jag tror även det är viktigt att vi alla ger prinsessan Madeleine och Jonas Bergström lugn och ro. Tids nog kommer vi nog alla att få besked om när nästa kungliga bröllop kommer att äga rum.

Roger Lundgren

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt