Debatt

Facket lägger sig för bemanningsföretagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Erik Persson, Umeå om arbetsvillkor

Vietnamesiska bärplockare i skogarna runt Särna i Dalarna. Både utländska och svenska arbetare far illa av bemanningsföretagen menar skribenten.

De senaste dagarna har nyhet efter nyhet kablats ut i medierna om de inhumana arbetsförhållanden som råder för utländska bärplockare i de svenska skogarna. Fattiga bönder, främst från östra och sydöstra Asien, rekryteras av bemanningsföretag genom falska löften om lättjänade pengar i storlek av en årslön för dessa arbetare. För att finansiera resan och andra omkostnader lånar arbetarna pengar av bemanningsföretagen, ofta genom att pantsätta sina hus och annan egendom.

Väl i Sverige har verkligheten visat sig vara långt från den skönmålade bild som bemanningsföretagen lockat arbetarna med. I praktiken är det för arbetarna näst intill omöjligt att ens täcka de kostnader som lånet inneburit och många återvänder skuldsatta hem efter att ha arbetat under de värsta av arbetsförhållanden.

Nu kräver Wanja Lundby-Wedin och LO krafttag mot de utländska bemanningsföretagen och föreslår att de förbjuds att verka i Sverige. Samtidigt råder snarlika förhållanden även bland inhemska bemanningsföretag, i synnerhet i hotell- och restaurangbranschen och byggbranschen. Något som 80 procent av de LO-anslutna säger sig vara beredda att gå i strid emot.

Ett exempel på en liknande konflikt är den mellan arbetarna på Berns anslutna till fackförbundet SAC och Berns Salonger. Även där tvingas arbetare jobba under vansinniga arbetsförhållanden med långa arbetsdagar och avsaknad av grundläggande rättigheter. För att slippa ansvar använder Berns, precis som de stora bäruppköparna, bemanningsföretag som bulvaner. I detta fall har LO och HRF valt att ställa sig på arbetsköparen (Berns) sida i konflikten.

Situationen för bärplockarna grundar sig alltså inte i ett problem med utländska bemanningsföretag – utan situationen med bemanningsföretag i sig. LO:s krav på förbud endast mot de utländska aktörerna blir därmed fruktlöst då det inte angriper grundproblemet. Det är dags att kräva att företagen tar ansvar för de eventuella mellanhänder som används för att undkomma lagstiftningen på arbetsmarknaden. Alternativet är att bemanningsföretagen åter helt förbjuds.

Erik Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle