Försäkringen är till för en individ: barnet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från KDU om föräldraförsäkringen

Christian Carlsson, vice ordförande KDU.

SLUTREPLIK. Henrik Edins svar på min artikel bekräftar en familjefientlig politik. ”I framtiden bör föräldraförsäkringen både individualiseras och förkortas”, skriver han. Det betyder mindre tid för barnen och avskaffad valfrihet, eftersom det helt förbjuder föräldrar att överlåta föräldradagar mellan varandra. Det riskerar att färre barn skulle kunna vara hemma under hela föräldraledigheten.

”Fokus måste ligga på enskilda individer, och inte på trötta idéer om kärnfamiljen”, menar Edin. För det första anser KDU att alla familjer ska få styra hur föräldraledigheten fördelas. För det andra bortser Edin från att föräldraförsäkringen redan är kopplad till en individ, nämligen barnet. Föräldraförsäkringen finns för att barn ska få tid med familjen och en trygg start i livet.

Edin är tydlig med att beslut om avskaffat vårdnadsbidrag, ökad kvotering och förkortad föräldraledighet, det vill säga beslut som minskar människors makt över vardagen och ger mindre tid med barnen, är liberala reformer. Det är bra för det gör skillnaderna tydliga, mellan å ena sidan vänstern och liberalerna och å andra sidan oss i Kristdemokraterna – ett klassiskt borgerligt alternativ till höger.

Edin avslutar med ”Familjelivet utformas bäst av individerna själva”, men han inser inte att det också är därför Folkpartiet borde byta sin familjefientliga politik mot frihetliga reformer som stärker människors makt över vardagen och Sveriges familjer.

Christian Carlsson,

vice ordförande KDU

Publicerad: