Debatt

”Ungdomarna måste ta matchen med sig själva”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Läs chattet med Widar Andersson

Rymmer ynglingarna för att de är arga? Det var en av frågorna till Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet i Östergötland, socialdemokrat och mångårig Hasselamedarbetare.

Moderator säger: Välkomna alla chattare, och välkommen Widar. Nu kör vi igång!

Widar Andersson säger: Tack för det, jag är redo att chatta med den som vill!

Snuttan säger: Det som gör mig upprörd är att de kriminella ska få vård och att vi måste få in dem i samhället igen. Borde det inte finnas en gräns där samhället dvs vi medborgare säger stopp och låser in personen för gott? Det viktiga måste ju att värna om den stora massan som inte är en fara för andra. Sluta dalta med kriminella!!!

Widar Andersson säger: Man ska inte dalta med kriminella, det håller jag med om. Men det finns inte en viss summa kriminella som man kan låsa in och sen är det klart. Det finns strukturer i samhället som föder kriminaliteten.

patrick säger: Jag pluggar idag till Behandlingassitent med inrikting på ungdomar ser många som har Damp och ADHD är det inte bätter att lägga kraft och pengar på dessa problem redan i skolan så kanske man kan slippa att få dessa Grabbar eller tjejer på hem

Widar Andersson säger: Jag tror du har rätt Patrick. Många som idag är grova brottslingar hade kanske fått en helt annan framtid om vi tidigt reagerat på deras beteenden och situation. Idag har vi mer kunskaper om sådant här än för tjugo år sedan. Det är dags att använda dem. Bra att du utbildar dig.

säger: Hur kan man se att en person håller på att glida snett i livet? Har flera tjejer i tonåren runt omkring mig som inte mår bra psykiskt...

Widar Andersson säger: Har man en nära realtion till en människa så är det lätt att lägga märke till förändringar och diskutera det man ser direkt med den människan. Det finns ingen "lathund" som listar olika beteenden elelr så. Men att man "mår dåligt" betyder ju till att börja med att man kanske behöve rhjälp med att reda ut vad det är som gör att man mår dpligt. Ibland är det saker som snabbt går över, men ibland kan det vara allvarligare. Att bry sig och att se varandra och reagera är det bästa man kan göra.

säger: Det heter ju "VÅRD",som de unga döms till..Men tycker Du att de får VÅRD? Verkar idag vara mest förvaring o planlös väntan på att komma ut igen till samma sorts liv?Mvh G-B.Axelsson.Oxå Mamma o FarMor.

Widar Andersson säger: Vårdens kvalité vareirar väldigt mycket. Det finns tyvärr ungdomar som döms och/elelr palceras i vård som inte alls ger dem chansen att ta tag i sina problem. Idag finns dock tämligen väl vetenskapligt underbyggda kunskaper om vad som fungerar och vad man inte skall göra. Det borde vara hårdare press på alla offentliga och privata vårdgivare att hålla sig till dessa grunder

patrick säger: om jag skulle säga att det är mycket av miljön som gör att en del blir kriminella vad skulle du säga då

Widar Andersson säger: Den inre och yttre livsmiljön har mycket stor betydelse för hur våra liv utvecklas. Med inre miljö menar jag hur vi har det med oss själva och våra familjer. Med den yttre menar jag hur vi växer upp, våra skolor, omgivningen, fritiden, tillgängligheten av droger, brott och våld mm. Ingen föds med kriminella gener!

säger: Som förälder undrar man om man gör rätt i alla lägen, hurdan uppfostran tycker du är bra så barnen inte växer upp och blir kriminella?

Widar Andersson säger: Jag har själv fyra barn och har under en stor del av mitt vuxna liv bott tillsammans med ungdomar på Hasselakollektivet. Min erfarenhet är att det inte finns någon viss METOD som förälkdrar skall hålla sig till. Ta föräldraskapet på allvar, inse ansvaret att lotsa barnen ut i vuxenlivet. Finns till när de bheöver dig. Bromsa dem ibland och pusha på dem ibland. Det viktigaste är relationen i sig. Finns den så är den viktigaste grunden lagd som förälder.

Kenny säger: Tycker att dom flesta privata sol6 hemmen bara har sin verksamhet för att tjäna pengar! Dom får ju ca 3000kr per dag per ungdom. Jag har vart på några privata där där dom bara verkar tänka på pengar!

Widar Andersson säger: Det finns privata och offentliga behandlingshem som gör ett bra arbete och dessvärre finns det också de som är sämre. Enstaka lycksökare finns också. Det som behövs är en effektivare utvärdering av alla som får det viktiga tillståndet att ta hand om barn och ungdomar.

Karl-Fredrik Ottermark säger: Rymmer ynglingarna för att dom är arga?

Widar Andersson säger: Den som är inlåst har alltid mängder av skäl att vilja rymma. De kan vara oroliga för framtiden, de kan vara på ett dåligt ställe, det kan vara kompistryck från mer erfarna och/eller omogna kamrater, det kan vara ett plötsligt infall, längtan efter en vän, droger som lockar....Det viktigaste är att arbeta med ungdomarna på ett sådant sätt att de själva börjar ta matchen med sig själva. Tvinga sig kvar i besvärliga processer. Stängsel och inlåsning kan vara ett medel i inledningen av en behandling.Men till syvende och sist - om man skall kunna leva i samhället - är att man själv tvingar sig att avtå från brott, droger, våld och annat.

freud säger: är det inte dags att Sverige redan från början straffar unga hårt och lär ut vad som gäller. Samhället är idag ruttet.

Widar Andersson säger: Att straffa unga männsikor hårt är inte min melodi. Däremot tycker jag det är mycket viktigt att vuxna tidigt reagerar på saker och ting som går fel. Några av mina barn snattade t ex när de var små. Polis, affärsmännen och socialtjänsten gjorde en stor affär av detta - förhör, samtal, uppföljning och de förbjöds att gå in i affären på ett år. Det var en bra läxa för dem. Sådant är viktigt ochså i andra situationer typ mobbning,

Moderator säger: Chattet börjar närma sig sitt slut och det är dags för den sista frågan, som kommer från Layzie.

layzie säger: hej widar...jag undrar om narkotika bär en stor del av orskanen till att det finns så många kriminella ungdommar idag?

Widar Andersson säger: Hej Layzie, narkotika och alkohol har förstås stor betydelse. Dels begås många premiärbrott i onyktert tillstånd. Dels kan narkotika och andra droger skynda på utslagning och förvärrat elände. Tack för mig, vänliga hälsningar Widar

Moderator säger: Tack Widar, och tack alla som ställt intressanta frågor!

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt