ÅSIKT

Det här känns igen från alt-rightrörelsen

Margot Wallström: Jag häpnar – hur kan Balis beteende gång på gång accepteras av Kristersson?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Montage
Jag begriper inte att Kristersson inte ser allvaret i det här, skriver Margot Wallström.

DEBATT.
28 juni 2018: I Maryland i USA går en man in på en på en tidningsredaktion och skjuter ihjäl fem personer med ett hagelgevär. 
10 augusti 2018: En medlem i nazistiska NMR åtalas vid Sundsvalls tingsrätt för förberedelse till mord. Mannen har kartlagt två journalister med koppling till Sundsvalls Tidning.
16 augusti 2018: Över 300 tidningar i USA går samman och slår larm om vilka konsekvenser det får, både för det fria ordet och för journalisters säkerhet, när president Trump utmålar media som ”folkets fiende”. 

Detta är bara några exempel på hur journalister i allt större utsträckning drabbas av hot och våld. Under det senaste årtiondet har över 800 journalister mördats i sin yrkesutövning, enligt siffror från UNESCO.

Samtidigt som detta sker poserar en moderat riksdagsledamot, Hanif Bali, med vapen och sprider bilder på sig själv i ett fotomontage med pistoler i händerna – i bildtexten förklarar han att han är i krig med Dagens Nyheter. Han skriver ”tryck på E för att förgöra DN”.

Detta är inte bara dumt. Det är farligt. Och skarp kritik har uttryckts både från partiledare, ledarsidor och Tidningsutgivarnas vd. 

Hanif Bali skriver sent i går kväll på sin Facebooksida att media drevar mot honom och försvarar sig med att allt bara var ett skämt. Mönstret känns igen från den amerikanska alt-rightrörelsen: extrema uttalanden och provokationer blandas med humor, och när kritiken kommer skrattar man, säger att man bara skämtar och kallar kritikerna för humorlösa.

Det är ingen som tror att Hanif Bali vill att journalister ska mördas. Det är inte vad det handlar om. Det här gäller samma sak som de amerikanska tidningarna säger i sitt upprop mot Trump: när journalister utmålas som folkfiender, vad händer då med det fria ordet, fri media och journalisters säkerhet?

Jag tror att Moderaterna känner till den här utvecklingen. Därför häpnar jag när jag ser hur Bali uttalar sig, och hur detta gång på gång accepteras av Ulf Kristersson. När han får frågor om bilderna säger han att han ”inte kan recensera Bali eller andra politiker”. 

Jag begriper inte att Kristersson inte ser allvaret i det här. Om det är någon som har möjlighet att visa ledarskap och agera mot Bali så är det just Kristersson. Kan hans tystnad ses som något annat än ett godkännande av detta beteende?

Media ska granskas, och media ska tåla kritik. Men politiker och aktörer som metodiskt misskrediterar, misstänkliggör och undergräver förtroendet för etablerade medier, det är något annat. Det är en metod som har användas förr, och den används i dag.

Historien har visat att extrema rörelser kan växa sig starka när förtroendet undergrävs för etablerade institutioner: politiska församlingar, myndigheter och media.

Genom att attackera etablerade medier – som verkar enligt pressetiska principer, har ansvariga utgivare och tar redaktionellt ansvar för sina publiceringar – kan en alternativ sanning skapas. Sociala medier har gjort denna process enklare. 

Det råder ingen tvekan om vad dessa extrema krafter vill. Målet är att skapa en ny samhällsordning, i vilken ingen särskild plats finns för varken demokrati eller mänskliga rättigheter. Ungern är ett bra exempel.

Regeringen har stärkt arbetet för att skydda journalisters säkerhet. Vi har aktivt satt frågan i fokus i FN, Unesco, EU, OSSE och Europarådet och finansierat satsningar för att motverka näthat mot journalister. Sverige tog också initiativet till resolutionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter som fastställde att mänskliga rättigheter ska respekteras likaväl offline som online och att det inte minst gäller yttrandefrihet.

Samhällsdebatten är själva luften i demokratins lungor. Demokratin mår bäst när många röster och perspektiv hörs. Låt oss därför tillsammans arbeta för starka, fria och oberoende medier, och att alla journalister ska kunna göra sitt arbete utan att riskera att utsättas för hot eller våld. 


Margot Wallström, utrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM