Föräldrar behöver mer tid med sina barn

Socialdemokraterna: Därför vill vi införa en en extra veckas ledighet för varje förälder i en barnfamilj

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas nya vallöfte i dag.
Foto: Izabelle Nordfjell/Pontus Lundahl/TT
Magdalena Andersson och Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas nya vallöfte i dag.

DEBATT. Välfärdssamhället är en framgångshistoria.

I andra samhällen är det ofta nästintill omöjligt för människor att kombinera arbetsliv och familj. Många – oftast kvinnor – tvingas gå ned i arbetstid eller lämna arbetsmarknaden helt.

Därför har samhällsreformer som förskolan, föräldraförsäkringen, äldreomsorgen och sjukvården inte bara ökat tryggheten i Sverige, utan varit en bidragande orsak att vi har den högsta sysselsättningsgraden i hela EU – och är ett av de mest jämställda länderna i världen.

Men det är fortfarande väldigt många föräldrar som känner en gnagande oro över att inte räcka till. När barn föds kan man bli föräldraledig och när de blir sjuka kan man vabba. Men vad ska man göra när barnens lov i skolan vida överstiger de egna semesterdagarna?

Ofta blir det ett svårt pusslande, med förkortade arbetsdagar, samtal med släkt och vänner, barn som måste följa med på jobbet – eller lämnas ensamma hemma. För föräldrar bidrar detta till en stress som redan nu gör stor skada i vårt samhälle.

Det finns också ett tydligt klassperspektiv. Landets allra förmögnaste kan lösa problemet genom att anställa betalda barnvakter. Inom många yrken kan det vara svårt, men ändå möjligt, att jobba hemifrån eller ta med sig barnen till jobbet.

Men en metallarbetare kan inte ta med sig jobbet hem efter lunch. En undersköterska kan inte ha barnet i ett hörn medans hon eller han sliter på akuten. Många har jobb där man förväntas vara på jobbet under fasta tider, utan barn.

I vårt starka samhälle ska det vara möjligt att kombinera ett arbetsliv med ett familjeliv, utan att känna att man inte räcker till som förälder. Därför vill vi socialdemokrater införa en familjevecka, som innebär en extra veckas ledighet för varje förälder i en barnfamilj, att använda när barnen inte kan vara i skolan under lov, studiedagar och liknande.

För oss går välfärden före stora skattesänkningar som ger mest pengar till de rikaste, vilket både Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår.

Och i en tid där det råder bred politisk samstämmighet om hårdare tag mot brotten och en fortsatt stram migrationspolitik, innebär detta att valet blir en folkomröstning om svensk välfärd.

Där är Socialdemokraternas prioriteringar glasklara: Vi vill inte att den ekonomiska styrka som hela svenska folket byggt upp ska gå till skattesänkningar för några rika få – utan till ett starkare samhälle, och ett tryggare Sverige, för oss alla.

Stefan Löfven (S)
Magdalena Andersson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: