ÅSIKT

Att vi bekämpar brott är inte fascism, V

Replik från Morgan Johansson om S och kriminalpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Ola Axman
Det Linda Westerlund Snecker påstår är inte bara djupt okunnigt. Det är också grovt oförskämt, skriver Morgan Johansson.

REPLIK. Linda Westerlund Snecker (V) påstår att vi socialdemokrater ”kör ner i fascistdiket” med vår kriminalpolitik.

Det är inte bara djupt okunnigt. Det är också grovt oförskämt.  

Socialdemokratisk kriminalpolitik är att både bekämpa brotten och brottens orsaker. Man behöver inte välja mellan brottsbekämpning och förebyggande arbete. Man kan och ska göra både och.

Vi har sett en mycket oroande utveckling av den organiserade brottsligheten under de senaste 20 åren. Kriminella gäng ägnar sig åt narkotikaförsäljning och våldsbrott, och somliga av dem tror att de äger vissa stadsdelar och områden.

Om denna brottslighet inte bekämpas med kraft så kommer den att bli systemhotande. Vi kan inte acceptera skjutningar på öppen gata, hot och våld mot vittnen och öppen handel med narkotika.

Denna kriminalitet måste ryckas upp med rötterna. De människor som bor i de utsatta områdena har rätt att kräva att staten skyddar dem. De har rätt att få leva i trygghet.

Då måste vi sätta hårt mot hårt mot de kriminella. Vi har skärpt straffen för allvarliga våldsbrott, narkotikabrott och sexualbrott.

Den som går hemifrån med ett illegalt vapen kan numera räkna med att inte få komma hem igen på minst två år, eftersom man numera häktas i väntan på rättegång. Beläggningen på häkten och anstalter har ökat kraftigt på senare tid.

Vi har också genomfört en stor utbyggnad av kameraövervakning på brottsutsatta platser, för att störa ut öppen narkotikaförsäljning och öka brottsuppklarningen. Samtidigt byggs polisorganisationen ut med målet att bli 10 000 fler anställda till 2024.

Dessa repressiva åtgärder måste naturligtvis kombineras med fortsatta sociala åtgärder för att bryta nyrekryteringen till de kriminella gängen. Skolorna måste förbättras, ungdomsarbetslösheten minska ytterligare och socialtjänsten stärkas.

De nya välfärdsmiljarderna som finns i Januariavtalet mellan S, MP, C och L kommer att vara viktiga också för att förebygga brott.

Vi har ett nytt nationellt brottsförebyggande program, det första på 20 år, och länsstyrelserna har i uppdrag att stödja kommunernas brottsförebyggande arbete. Vi kommer nu också att inrätta ett nationellt exitprogram för dem som vill lämna den kriminella världen.

Det är emellertid viktigt att förstå att ett bra förebyggande arbete är beroende av en effektiv brottsbekämpning. Om inte de mest brottsaktiva individerna och gängledarna tas bort från gatorna, så kommer de att sabotera alla förebyggande insatser, och de kommer att utgöra negativa förebilder för de ungdomar som löper risk att rekryteras till gängen.

Vi socialdemokrater bekämpar brotten och vi bekämpar brottens orsaker. Det är inte högerpolitik. Och om Linda Westerlund Snecker tror att det är fascism så behöver hon en historielektion.


Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM