Debatt

Regeringens politik straffar landsbygden

Jessica Rosencrantz (M) i replik om grön omställning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen är helt oförstående inför problemen som en straffbeskattning av Sveriges landsbygd med kraftigt höjda bränsleskatter riskerar att skapa, skriver Jessica Rosencrantz, Miljö- och klimatpolitisk talesperson (M).

DEBATT

DEBATT Det är bra att Isabella Lövin nu, om än något yrvaket, har börjat intressera sig för villkoren för alla de som bor utanför våra storstäder. Tyvärr klingar detta påstådda intresse falskt.

Regeringen är helt oförstående inför problemen som en straffbeskattning av Sveriges landsbygd med kraftigt höjda bränsleskatter riskerar att skapa. För att driva på en effektiv klimatpolitik måste hänsyn tas till hela Sverige. Det kräver lyhördhet, annars riskerar vi förtroendet för klimatpolitiken. Vi ser det i Frankrike och vi har sett det i USA.

Flera av de skatter som den rödgröna regeringen nu vill gå fram med döms ut av regeringens egna experter, antingen för att skatten saknar miljönytta eller för att den omställning som regeringen säger sig vilja skapa med skatten redan är igång.

Detta kan leda till att människor kommer att tappa tilltron till politikens förmåga att driva fram utsläppsminskningar, samt att människor främst på landsbygden i praktiken kommer att straffbeskattas eftersom de inte kan ta del av storstädernas kollektivtrafik.

Resultatet av regeringens klimatpolitik är direkt farlig, inte bara för att utsläppen inte sjunker i den takt som krävs. Det låter som att regeringen gör mycket – men faktum är att utsläppen har ökat de senaste två åren enligt SCB.

Synar vi inte regeringens klimatpolitik och på allvar ställer krav på resultat kommer detta att leda till rop efter allt mer drastiska åtgärder. Samtidigt som alla som bor på landsbygden upplever att kampen mot klimatförändringarna i praktiken innebär ett direkt slag mot dem.

Klimatdebatten är för viktig för att kidnappas av de som har råd och möjlighet att göra andra val. Denna polarisering hyser en enorm sprängkraft.

Dessutom har det nog undgått få att finansministern Magdalena Andersson inte har för avsikt att sänka det svenska skattetrycket. Tillåt oss därför tvivla när Lövin nu säger att hon inte vill straffbeskatta Sveriges landsbygd.

Den som menar allvar med att det är bråttom att möta klimathotet är också skyldig att bedriva en politik som får med sig hela Sverige och som fokuserar mer på resultat än på symbolpolitik. Regeringens politik de gångna fyra åren har gjort precis tvärtom.

Jessica Rosencrantz, Miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Miljöpolitiken ska inte slå mot landsbygden

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Miljöpolitik

Klimathotet

Klimatförändringar

Klimat & miljö

Miljöfrågor

Jessica Rosencrantz