ÅSIKT

Att resa är farligt för både dig och miljön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Lasse Kjellen: Varför det är så viktigt att ligga på en badstrand på andra sidan jordklotet och odla hudcancer.

Jag förundras över att ni varje vecka har sex sidor resetips till jordens alla hörn. Kallas inte media den tredje makten?

Är det inte dubbla budskap att på ena uppslaget berätta om jordens miljöhot och sedan på nästa uppslag uppmana folk att resa? Jag tycker att det är resebolagens uppgift att informera om detta, inte en nyhetstidning.

Ni borde i stället berätta hur stor miljöåsamkan det är att flyga tvärs över jordklotet. Naturligtvis kan det få effekten att resebyråer och flygbolag försvinner om de inte lägger om sin miljöpolicy.

Kan man inte flyga utan att förorena miljön, bör man då få flyga överhuvudtaget? Är det någon som vet hur många ton flygfotogen som dumpas över Östersjön varje dag för att det lyser en lampa i cockpit som indikerar fel på landningsstället? Det är i 99 fall av hundra inget fel, men man dumpar bränslet ändå av säkerhetsskäl då tankarna måste vara tomma vid eventuell buklandning.

Sen kan man fråga sig varför det är så viktigt att ligga på en badstrand på andra sidan jordklotet och odla hudcancer. Varför vill vi bli bruna när vi innerst inne föraktar färgade människor. Såg på tv att Thailandturister från Sverige inte ens bryr sig om att det varit en militärkupp där.

Är det konstigt att svenskar finns på platser med tsunamier och terroristbomber? Reser man utanför Sverige tar man en risk och den risken är var och ens ensak, inte svenska statens. Det tycker jag resebolagen bör informera alla om. Allt är inte tjo och tjim ute i världen.

Lasse Kjellen