ÅSIKT

”Bocken i Gävle – ett starkt varumärke”

DEBATT

Kjell Dahlin om kommuner som vill synas: ”Ingen klatschig slogan kan mäta sig med en häftig upplevelse”

Foto: Eldfängd idé Julbocken på Slottstorget i Gävle står traditionsenligt i brand. Inte så bra med en stor brasa mitt i stan men som varumärke lysande.

Inga fler sliskiga kommunslogans, tack!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sätt i stället din kommun på kartan med ett starkt varumärke – som den brinnande julbocken i Gävle.

Det verkar vara en trend att kommuner använder sig av slogans för att marknadsföra sin hemstad just nu. Personligen tror jag att det inte räcker med att kommunicera bara i skrift. Varumärket, oavsett om det är en person, ett företag eller i det här fallet en kommun, måste alltid förknippas med något speciellt eller unikt. Det är själva essensen i lyckosam kommunikation. Retorik är nämligen mer än bara tal och skrift, det är framför allt våra handlingar.

I fallet med att marknadsföra en kommun, så kan man säga att det inte räcker med att bara kommunicera verbalt, det måste till någon form av aktivitet och upplevelse också. Se bara på Hultsfred och dess rockfestival. Eller Jukkasjärvi och dess ishotell. Likaså Gävle och dess julbock.

På tal om Gävle. Nämner du Gävle för folk så är det få som inte associerar namnet till den ständigt nedbrunna julbocken på Slottstorget.

Det sägs att den skonats bara sju gånger under de trettio år den förgyllt denna stad i Gävleborgs län.

Man kan säga vad man vill om en julbock som bränns ned mitt i en stad. Ur ett perspektiv är det ju dårskap, med tanke på att folk och egendom kan skadas. Men då vi talar om perspektivet att bygga ett varumärke, ja då är den brinnande julbocken fenomenal.

För låt oss göra vissa jämförelser med andra städer: Enköping – Sveriges närmaste stad. Eller Skurup – When in Europe, don’t miss Skurup.

Nja, det krävs nog mer än bara ett rim eller en klyscha för att semesterfirarna ska svänga av och utforska en kommun.

Det fordras, enligt mig, en alldeles egen kommun- eller stadsberättelse, det vill säga kommunikation i kombination med en aktivitet eller upplevelse. Denna berättelse skapar i sin tur mervärde för varumärket; i detta fall kan man säga att Gävle får en själ i och med storyn. Storyn åstadkommer två viktiga saker:

1. Den skapar en bild och vi människor kommer ihåg bilder framför fakta och statistik.

2. En berättelse talar till våra känslor framför förnuftet.

I Gävles fall har ju den brinnande julbocken blivit synonym med jultradition. Något som har skapat en uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.
Nja det krävs nog mer än bara ett rim eller klyscha för att

semester-

firarna ska svänga av och utforska en kommun.

Många är de städer som lagt ut enorma pengar på reklamfoldrar och slogans utan att komma i närheten av det varumärke som Gävle blivit genom sin julbock.

För i ärlighetens namn – hade någon kommit ihåg en julbock på ett torg någonstans i Sverige om den inte brunnit ned år efter år?

Kommunikation som upplevelse börjar bli alltmer förekommande inom alla marknadsområden; Kikar vi utomlands hittar vi det engelska nyskapande varuhuset The Selfridges.

De fyllde hela varuhuset med Elviskopior som i hundratals bara strövade runt på de olika avdelningarna en dag. Den handlingen lockade kunder under lång tid därefter och skapade stort mediefokus.

På nattklubben Baja Beach Club i Barcelona står folk i kö för att få ett datachip inopererat under högerarmens hud. Detta chip är ett vip- och betalkort. Vill du sålunda komma in på klubben eller köpa en drink, så sträcker du bara fram armen till skannern.

Återigen, upplevelsen är viktigare än produkten.

Så alla marknadsansvariga i städer och kommuner i detta avlånga land, i stället för att försöka komma på en klatschig slogan, fundera i stället på om ni har någon ”julbock som brinner” i ert samhälle. Om inte, skaffa en illa kvickt!

Dagens debattör

Fotnot:

Sveriges kommuner kämpar med klatschiga slogans för att marknadsföra sin hemort. Men det behövs mer än så. En upplevelse eller aktivitet ger staden mervärde och turisterna en plats att besöka. Ett rim kan inte mäta sig med julbocken i Gävle, skriver Kjell Dahlin.