Debatt

Barnen får betala när friskolorna går med vinst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rossana Dinamarca (V) om vinsttak i välfärdssektorn

Nu börjar argumenten för vinster i skolan tryta. På Aftonbladet Debatt den 2 mars skriver Solveig Sunnebo som driver förskoleföretaget Helianthus att det drabbar kvinnliga företagare om det privata vinstintresset stoppas i förskolor och skolor. Något som Vänsterpartiet kräver.

Ja, det kommer att drabba hennes företag och hennes vinster. Men vårt motstånd mot de privata vinsterna har ingenting med kön eller genus att göra.

För de barn som förlorar möjligheten att få en bra utbildning kvittar det lika om det är kvinnor eller män som tar deras pengar och förvandlar skattepengar till mångmiljonvinster.

För barn och elever spelar det inte heller någon roll om vinsterna används till aktieutdelning, höga löner och arvoden till vd:ar eller styrelsemedlemmar eller för att exportera verksamheten till andra länder.

Oavsett vilket försvinner pengarna från elevernas utbildning. Solveig Sunnebo använder delar av den vinst hon gör för att starta förskolor i Norge.

För Vänsterpartiet har internationell solidaritet alltid varit viktigt, men Norge har knappast behov av bidrag från de svenska skattebetalarna. Vi vill också ifrågasätta myten om att det är passionerade kvinnliga lärare och rektorer som driver de privata skolorna i Sverige.

Självklart finns det privata aktörer som drivs av att erbjuda barn en så bra miljö för lärande som möjligt, men de är i minoritet. Den här marknaden domineras av ett fåtal stora skolkoncerner som ägs av riskkapitalbolag.

I förbigående kan det även konstateras att dessa bolag ägs och styrs av män. Det gäller inte minst Wallenbergs riskkapital­bolag EQT som nyligen har köpt det största utbildningsföretaget Academedia.

Dessa bolag är i så fall ett större hot mot kvinnliga företagare eftersom de hela tiden expanderar och köper upp fler skolor.

De som driver skolföretag är bara intresserade av eleverna (eller ska de kallas kunder?) i den egna skolan. Att hela skolväsendet påverkas negativt genom att skattepengar går till deras vinster i stället för till undervisning vill de inte ta något som helst ansvar för.

Därför måste vi som är politiker ta det ansvaret i stället och se till att alla barn och elever kan få kunskap och utvecklas.

Vänsterpartiet har tagit initiativet till att stoppa vinstintresset i förskolor och skolor.

Nu väntar vi bara på att de andra partierna vill dela detta ansvar med oss.

Rossana Dinamarca
Utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt