Sverige måste våga stödja protesterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-01

Sameh Egyptson: Om inte västvärlden tar ansvar stärks muslimska brödraskapets ställning

Det är på tiden att västvärlden och Sverige tvår sina händer med den egyptiska diktatorn Mubarak och stödjer det egyptiska folkets strävan för demokrati och mänskliga rättigheter. Hittills har politiker och affärsmän i väst agerat kortsiktigt genom att blunda för diktatorns brott mot mänskliga rättigheter, hans valfusk och tortyr. Mubarak har fått dem att göra det genom att påstå att han är den enda som kan skydda västs intresse i Mellanöstern genom att uppehålla fred med Israel och hindra att det muslimiska brödraskapet tar makten. Han har samtidigt slagit hårt emot alla liberala och socialistiska krafter.

Trots att landets tillväxt har varit över fem procent de senaste åren har medelklassen krympt och nära hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, det vill säga två dollar per dag. En politisk elit styr landet med hjälp av korrupta byråkrater, affärsmän och polismakten. Organisationer för mänskliga rättigheter rapporterar om att tortyr på polisstationer är vanligt. Korruptionen är känd för alla. Statliga företag och mark säljs till underpriser och i gengäld får byråkraterna mutor. Polisen bryter hela tiden mot lagen. Tillsammans med korrupta domare underminerar det förtroendet för rättsväsendet. Politiska aktivister har fått sitta många år i fängelse, bland dem Ayman Nour – Mubaraks enda seriösa motkandidat i det första presidentvalet 2007.

Valfusk och ett föråldrat valsystem med personval gav Mubaraks parti nära 95 procent av rösterna i valet 2010. Parlamentet har legitimiserat Mubaraks makt och i gengäld har parlamentarikerna fått ta del av de tillskansade rikedomarna. Utan mutor eller kontakter är det svårt att lyckas i sina kontakter med staten eller få ett bra arbete. Vården och skolan har kollapsat på grund resursbrist när staten satsar mest på att skydda systemet. Egyptiska folket i dag är överrepresenterade när det gäller leversjukdomar, njursvikt och cancer. Skolan fungerar inte och privata skolor är den enda alternativet om man vill att barnen ska få ett kvalificerat yrke, samtidigt skjuter analfabetismen i höjden De som har drabbats värst av Mubaraks styre är kvinnorna. Kvinnlig omskärelse är fortfarande normen och Egypten är en av få stater som ger bara ger kvinnor rätten att ärva hälften så mycket som män. Sexuella trakasserier är vanliga.

Jag som humanist med kristen koptisk bakgrund, som har varit utsatt för Mubaraks grymhet, tror att det som nu håller på att hända kan bli det bästa i Egyptens moderna historia. Kvinnor med och utan slöjor, kristna, muslimer, humanister, socialister och liberaler deltar sida vid sida i protester och offrar sina liv för modernitet och demokrati. Men ännu hänger allt i luften. Nu när Iran kommer ut och stödjer protesterna i Egypten stärks det muslimska brödraskapets ställning. De sekulära staterna i väst måste därför stödja de sekulära krafterna i Egypten med alla möjliga medel. När amerikaniska och europiska stater tvekar att stödja demokratiska principer genom att fördöma Mubaraks grymhet kan Iran få en större allierad i Egypten.

Sverige har i dag ett stort ansvar som en del av den moderna världen utan kolonialistisk bakgrund. Sverige bör fördöma Mubaraks massakrer under de senaste dagarna och kalla hem sin ambassadör i Kairo för överläggningar. Svenska folket behöver visa sitt stöd genom att demonstrera utanför den egyptiska ambassaden i Stockholm och fördöma våldet mot demonstranter i Egypten.

Jag tror att sådana åtgärder kan stärka Sveriges ställning som ett demokratiskt land, som tidigare har stöttat många folk i kampen mot diktatorer i Sydamerika och apartheidregimen i Sydafrika. Detta innebär också att Sveriges företag kan få en bra framtid i det nya moderna Egypten som är på väg att skapas, nu när gamla korrupta byråkrater och affärsmän flyr landet. Nu när även den egyptiska militären förklarat att de inte kommer att använda våld mot det egyptiska folket så är det säkert att Mubaraks system är på fall. Nu gäller det att starta ett nytt kapitel i relationen med det egyptiska folket och arabvärlden.

Sameh Egyptson