”Japaner gör vad som krävs för att klara sig”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Läs chatten med Japan-experten Marie Söderberg

Marie Söderberg: Nu är jag på plats framför min dator och chattar om Japan och det som händer där nu med den som vill.

Kommentar från Göran: Kommer Japan att lyckas komma tillbaka som ekonomisk stormakt efter denna katastrof?

Marie Söderberg: På kort sikt kommer de ha mycket stora problem men jag tror de kommer tillbaka.

Kommentar från Olof: Har Japan dålig möjlighet att importera el från omgivande länder?

Marie Söderberg: Ja, det får man nog säga. Vet inte vem som skulle vilja sälja till Japan. Via kabel från Kina? knappast troligt.

Kommentar från Elias: Klarar Japan det här själva eller behöver de omvärldens hjälp?

Marie Söderberg: Jag tror att de klarar en hel del själva men samtidigt behöver de nog all hjälp och stöd som de kan få.

Kommentar från Robin: Japan får för tillfället el från Ryssland för att svara på frågan.

Marie Söderberg: OK, men det är nog inga stora mängder eller någon lösning på Japans elförsörjning.

Kommentar från Johan: Hur kommer de finansiera återuppbyggnaden?

Marie Söderberg: Det blir en stor och svår fråga. Japan har som sagt var inte lånat en enda krona utomlands hittills. Kanske får det göra detta i framtiden. I övrigt blir det naturligtvis de japanska skattebetalarna som får ta fram pengarna. De flesta japaner har ganska stora besparingar på banken som egentligen är avsedda för att klara den egna ålderdommen (låga pensioner och dålig sjukförsäkring).

Kommentar från WKC: Kan man lita på japanska myndigheters information kring det inträffade? Kan inte rädslan att förlora ansiktet göra att man mörkar?

Marie Söderberg: Tokyo Electric Company (ansvarig ägare av kärnkraftverken som krånglar) har öppnat en informations central på sitt huvudkontor. Chef för denna informationscentral är premiärminister Naoto Kan. Det tycker jagär ett tecken på att de tänker vara seriösa. Kan blev för 15 år sedan känd när han var hälsominister för att han tvingade företag som sålt HIV smittat blod att ta ansvar för dessa handlingar.

Kommentar från Albert: Kommer japanerna sälja av stora tillgångar utomlands för att finansiera återuppbyggnaden, och vilka följder får detta för världsekonomin?

Marie Söderberg: Väldigt svårt att säga i nuläget. Situationen är fortfarande alldeles för oklar.

Kommentar från Potus: Hur ser folk i Japan på kärnkraften? Är den mer accepterad där än i Europa?

Marie Söderberg: Många kommuner som har kärnkraftverk har fått rejält betalt för detta och har därför varit mycket tysta i denna fråga. Men visst finns det många som är motståndare till och oroliga för kärnkraft även i Japan. Dethär med strålning och dess effekter känner man ju till sedan atombomberna föll.

Kommentar från bengt-göran: Det har skrivits mycket om regeringskriser i landet och det har funnits korruptionsanklagelser. Hur stark är regeringen i dagens läge?

Marie Söderberg: Jag skulle säga att den stärkts av den senaste händelseutvecklingen. Tidigare fick man inte ens igenom budgeten och regeringen var verkligen på fallrepet. Nu har oppositionen sagt ja till budgeten (om man tar bort det planerade barnbidraget). Tror ingen vill satsa på nyval i dagens läge. Nu samlas man istället för att kunna lösa krisen.

Kommentar från Torbjörn: Hur tror du att Japan kommer att klara matförsörjningen nu? Finns det stora reserver att omfördela?

Marie Söderberg: Rislager lär det ju finnas. Den hamstring som sker är naturligtvis ett problem och det allra största problemet blir nog att få fram mat till de drabbade områdena där infrastrukturen är så förstörd.

Kommentar från Jim: Hur kan det komma sig att ett land som Japan, skaffar kärnkraftverk när det ligger så illa till. ? Det sker ju rätt mycket jordbävning i området i vanliga fall också,,, givetvis bara små skalv men ändå,

Marie Söderberg: Det började redan på 1970-talet med de oljekriser vi hade då. Japan ville öka sin självförsörjningsgrad när det gäller el och slippa importera allt. Dessutom har de på senare tid motiverats utifrån klimatdebatten där kärnkraft ansetts som ren. Helt klart är att man inte i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till säkerhetsfrågan.

Kommentar från janne boy: Kommer Japan få ekonomiskt bistånd från andra länder för att bygga upp det som förstörts?

Marie Söderberg: Det är för tidigt att säga.

Kommentar från Peter: När man ser rapporter från Japan på TV så ser alla ut att det hela med lugn. Man ser t.ex ingen panik eller plundring. Hur det sett ut vid tidigare katastrofer i Japan har folket lyckats hålla sig lugnt?

Marie Söderberg: Direkt efter 2:a världskriget förekom en hel del plundring och våldsamheter. Annars brukar det faktiskt gå lugnt till och det gjorde det också efter till exempel jordbävningen i Kobe

Kommentar från Elvir: Japan är en av världens största exportörer av tekniskt utrustning, elektronik, bilar osv osv...hur kommer det här påverka världsekonomi på sikt ? Jag tänker på att många företag kan få brister och produktionen kan påverkas även här..? Nån som kan kommentera?

Marie Söderberg: Tycker att det är svårt innan vi vet omfattningen av skadorna i Japan. Helt klart är att en hel del av den japanska produktionen numera finns i Kina och på andra håll i Sydostasien. I området söder om Tokyo och i Osaka och Kobe området där den mesta produktionen finns verkar livet fungera som vanligt.

Kommentar från Frida: Hur gjorde man efter Andra världskriget för att komma tillbaka?

Marie Söderberg: Satte fart på ekonomin igen. Detta underlättades delvis av Koreakriget. De utländska rupperna som gav sig dit servades och underhölls från Japan. Detta skapade många arbetstillfällen. Japaner är också mycket pragmatiska och brukar göra vad som krävs för att klara sig.

Publisert: