Ett liv utan vin är inte anständigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Viggo Cavling: Moralisera inte över oss i minglet som dricker ett glas för mycket

Vi borde inte förfasa oss över de politiker eller makthavare som dricker lite för mycket, menar proffsminglaren Viggo Cavling.
Vi borde inte förfasa oss över de politiker eller makthavare som dricker lite för mycket, menar proffsminglaren Viggo Cavling.

När jag nåddes av nyheten att den för mig helt okända Stockholmspolitikern och socialdemokraten Tomas Rudin råkat få med sig en flaska whisky ut från ett Systembolag så tänkte jag: vem bryr sig?

För mig är det en total ickenyhet. Jag förstår att han troligen dricker för mycket och har det moralister kallar ”problem med spriten”, men vem är perfekt? Jag lovar att kasta den absolut sista stenen.

Även jag en oro i själen som jag gärna och ofta botar med alkohol. Den lycka jag känner efter några glas vin är så magisk att den är svår att fånga med ord. Speciellt om jag befinner mig i ett sällskap med nära och kära. Men jag uppskattar också att sitta i ensam i en bar med en whiskypinne, fatöl och Chimamanda Ngozi Adichie senaste.

Var nyligen i Marocko där fick man fortfarande röka cigaretter i barer – det gav en föraning om paradiset. Hemma i Stockholm lever och arbetar jag i en mingelkultur. Flera gånger i veckan är bjuden på olika kalas och tillställningar där det serveras vin och öl.

Jag tillhör dem som hellre dricker ett glas för mycket än ett för lite. Detta kan man förfasa sig över, men det var värre förr när det stod mellanölautomater på tidningsredaktionerna och direktörerna drack snaps på lunchen lika ofta som vi i dag beställer in en Ramlösa.

Vodkabältet i Norden håller sakta på att förvandlas till en lådvinsmatta. Detta är en utveckling som jag applåderar. Jag tänker ofta på konstnären Jan Håfströms pappa som söp ihjäl sig. Han visste att det skulle ske, men han ansåg att ett liv utan alkohol vore för tråkigt. Jag kan bara hålla med.

Ett liv utan vin är inte ett anständigt liv.

Men man behöver några knep för att hålla spritjäveln i schack. Redan i tonåren – efter de första häxblandningsfyllorna – satte jag upp några regler som jag insåg var nödvändiga för att jag inte skulle gå under.

Den viktigaste var att om jag blev synbart berusad skulle jag gå hem omedelbart. Detta var i Malmö och på stadens krogar pratades det om en känd journalist som recenserade rockband och blev råpackad varje kväll. Eftersom mitt mål då var att bli en professionell skribent bestämde jag mig för att inte bjuda mina fiender på nöjet att se mig packad.

En annan regel är att inte dricka vin på lunchen eller före klockan 18. Den regeln är mer en värdering, jag tycker det är okej med vin på lunchen fredag, lördag, söndag och självfallet på semestern.

Jag tycker att en halv flaska vin om dagen är lagom mängd och ser ingen egentlig anledning att hålla igen. Varannan vatten är ett fantastiskt knep om man vill dansa på borden efter midnatt.

En gång om året tar jag en vit månad. Ofta i januari efter mat- och suporgien i julgranens skugga. Det ska man inte göra enligt ”experter”, men jag tycker att det funkar bra. En vit månad är en nyttig övning. Jag går ner 2-4 kilo och upptäcker hur korkade människor blir av vin. De berättar saker som jag aldrig skulle säga och de hånglar med okända. De blir modiga. En människa blir levande först när när hon är modig.

Det är modet som skiljer oss från djuren, inte förmågan att bygga väckarklockor och dela ut pekpinnar. Jag ser vinet som modets smörjmedel.

Det är vanligt att människor med alkoholproblem blir sjukskrivna på obestämd framtid. Jag tänker ofta: är det verkligen nödvändigt? Forskning har fler gånger visat att arbetslöshet och sjukskrivning är det mest effektiva sättet driva en människa i fördärvet.

Det krävs en stam för att uppfostra ett barn och det är bara i ett sammanhang som vi kan se varandra. Skål!

Viggo Cavling

Publisert: