Vi står upp för att alla ska få höras – även ni

Slutreplik från Mina Dennert om näthat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag håller med dig Katerina, rasism, hat och hot hör inte hemma på nätet, skriver Mina Dennert.
Jag håller med dig Katerina, rasism, hat och hot hör inte hemma på nätet, skriver Mina Dennert.

Katerina Janouch och Fabian Fjälling, ni upprepar gång efter annan att #jagärhär massanmäler, censurerar, ringer arbetsgivare och tystar sina meningsmotståndare. Konspirationsteorierna faller på sin egen orimlighet.

Tror ni verkligen att fler än 75 000 medlemmar i ett nätverk för demokrati och mänskliga rättigheter, varav många är offentliga personer, och därtill regeringen skulle samtycka med sådana metoder?

Att ni, Janouch och Fjälling, känner er tystade är mycket tråkigt, men det är inte #jagärhär som ligger bakom det. Vi har, innan lördagens debattartikel, aldrig skrivit en rad om er. Däremot har ni själva båda två i flera omgångar publicerat förtal och lögner om föreningen #jagärhär, vilket vi till slut kände oss tvungna att bemöta.

Det är illa att jag, Fjälling, Janouch och så många andra tvingas ta emot hat och hot. Och det är också varför #jagärhär finns. Det är precis det här vi varje dag framgångsrikt kämpar för att motverka.

Ingen ska skrämmas till tystnad, vi står upp för allas rätt att höras på nätet inklusive er, Katerina och Fabian. Och vill ni vara med i den kampen så är ett förslag att ni börjar med att rensa vid egen gård. Det är nämligen kravet för medlemskap, att man inte själv sysslar med eller sprider näthat.

Jag håller med dig Katerina, rasism, hat och hot hör inte hemma på nätet. Hur högt mobbarna än skriker så tvivla aldrig på vilken väg som är rätt, låt inte hatet normaliseras. Vi får aldrig låta oss tystas av mobbarna.

Det gäller oss allihop! Var rasism än dyker upp, på nätet, på kafferasten, på bussen. Stå upp mot mobbare, rasister, sexister och homofober var ni än stöter på dem!

Alla kan vara med. Det är bättre att göra något, vad som helst, än att inte göra något alls. #jagärhär tar fighten för ett inkluderande nätklimat på ett schysst sätt varje dag. Vad gör ni för att motverka rasism och främlingsfientlighet?

Slutligen. Det pågår inget hemligt, skyddat från allmänheten i #jagärhär. Det är omöjligt, eftersom det ÄR allmänheten som är med.


Mina Dennert, journalist och grundare av nätverket #jagärhär


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE