Släpp tågbiljetterna så folk hinner boka i tid

Svenska turistföreningen: Ohållbart att behöva vänta till bara någon vecka före resan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De som vill resa klimatsmart måste få förutsättningar att kunna göra det. Nu är det dags att skapa en opinion för tidigare biljettsläpp, skriver Maria Ros Hjelm på Svenska turistföreningen.
De som vill resa klimatsmart måste få förutsättningar att kunna göra det. Nu är det dags att skapa en opinion för tidigare biljettsläpp, skriver Maria Ros Hjelm på Svenska turistföreningen.

DEBATT. Om två veckor startar sommarens vandringssäsong i fjällen, men det går fortfarande inte att boka tågbiljetter för den som vill vandra i norra fjällkedjan i mitten av juni.

Det är ohållbart att banarbeten planeras med så kort framförhållning att tågbiljetterna inte kan släppas tidigare än två veckor innan avgång. Om ens det.

Att resa klimatsmart och att semestra i Sverige är kanske mer efterfrågat än någonsin. Samtidigt möter den som vill resa med kollektivtrafik genom landet hinder längs vägen.

Många vill planera sin semester med lång framförhållning. Att boka boende och få ledigt från jobbet kräver ofta planering långt i förväg. Särskilt när du planerar en vandring mellan flera olika boenden.

Den här utvecklingen har dessutom stärkts av pandemin där hög efterfrågan på vissa semesterboenden lett till ännu tidigare bokningar.

Men tågbiljetterna, de släpps som regel bara några månader i förväg, i värsta fall bara någon vecka innan avgång. Inför sommaren verkar det sistnämnda vara mer regel än undantag.

Den som vill resa kollektivt måste ha is i magen och våga vänta, med risken att hela resan går om intet.

Intresset att utöva friluftsliv och upptäcka Sverige har ökat under pandemin och den här positiva utvecklingen måste vi bibehålla, för folkhälsan, men också för alla småföretagare som verkar inom besöksnäringen.

Resultatet blir att transportslag som flyget och bilen får fördelar. Flyg går att boka med lång framförhållning, och bilen behöver ofta inte förbokas alls.

Tågoperatörerna som SJ, Vy och Snälltåget vill inte göra det svårt för den som vill ta tåget. Tvärtom. De jobbar för att få ut biljetterna till försäljning så snart det är möjligt.

Men för att kunna göra det måste de få tågtider från Trafikverket, och de måste få tiderna i god tid så att de hinner planera.

Att tågbiljetterna släpps sent har varit ett känt problem sedan länge. Detsamma gäller för buss- och färjebiljetterna som ofta ska matcha tågen.

Men tyvärr går utvecklingen just nu åt fel håll och tågbiljetterna släpps senare i stället för tidigare. Både turister och alla andra som vill resa kollektivt drabbas. Det här är inte okej och måste få en ändring.

Vi kräver att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att planera och informera om banarbeten på järnvägen betydligt tidigare än i dag, så att tågbolagen kan släppa biljetterna med god framförhållning.

De som vill resa klimatsmart måste få förutsättningar att kunna göra det. Nu är det dags att skapa en opinion för tidigare biljettsläpp!


Maria Ros Hjelm, generalsekreterare och vd Svenska turistföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE