Debatt

MP ska inte få styra över invandringen

Replik från Moderaterna om Sveriges migrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns en klar majoritet i både riksdagen och i opinionen för en stram invandringspolitik. Moderaterna har lärt sig sin läxa – Miljöpartiet ska hållas borta från inflytande över svensk invandringspolitik, skriver Maria Malmer Stenergard.
Det finns en klar majoritet i både riksdagen och i opinionen för en stram invandringspolitik. Moderaterna har lärt sig sin läxa – Miljöpartiet ska hållas borta från inflytande över svensk invandringspolitik, skriver Maria Malmer Stenergard.

DEBATT

REPLIK. Annika Hirvonen Falk inleder sin nya roll som migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet (MP) i ett högt tonläge.

Hennes påstående att Moderaterna inte vill minska antalet människor i flyktingläger är direkt felaktigt och bidrar knappast till ett gott samtalsklimat. ”Plakatpolitik och maktstrategier ska läggas åt sidan”, skriver Hirvonen Falk, men hon lever knappast som hon lär.

I samma text som Hirvonen Falk betonar behovet av en långsiktig politik, argumenterar hon för att ge 9 000 unga vuxna utan skyddsskäl en amnesti. Samtidigt har expertmyndigheter, Riksrevisionen och Delegationen för migrationsstudier kunnat peka på hur gymnasielagen och amnestier underminerar den reglerade invandringen och sätter käppar i hjulen för myndigheterna att verkställa utvisningsbeslut.

En långsiktigt hållbar invandringspolitik kräver dels att de som får skydd i Sverige också ges en chans att komma in i samhället på riktigt, och inte fastnar i bidragsberoende, utanförskap och hopplöshet. Därför krävs krafttag för integrationen.

Men en hållbar politik bygger också på att den som nekats rätt att stanna i Sverige också lämnar landet. MP motsätter sig denna grundläggande princip. Det är inte humant att uppmuntra personer utan skyddsskäl att söka sig till Sverige och uppta resurser – på bekostad av dem som har verkligt behov av skydd.

Två av tre som söker asyl bedöms sakna skyddsskäl efter en rättslig prövning. Moderaterna menar att Sverige bör prioritera dem med störst skyddsbehov. Vi har föreslagit att prövningen bör ske utanför EU:s gränser. Det skulle innebära att fler flyktingar kan söka skydd, utan att behöva ha de ekonomiska förutsättningarna att betala människosmugglare eller riskera sina liv på Medelhavet.

Det moderata volymmålet är tänkt som ett styrmedel för politiken, inte en avslagsgrund för en enskild med skyddsbehov. Det har vi varit tydliga med, men MP väljer att gång på gång antingen missuppfatta eller medvetet förvränga.

Att MP påstår sig vilja ha en långsiktigt hållbar invandringspolitik, samtidigt som de lägger fram förslag som både ökar invandringen och underminerar Sveriges reglerade invandring talar även det ett tydligt språk.

Det finns en klar majoritet i både riksdagen och i opinionen för en stram invandringspolitik. Moderaterna har lärt sig sin läxa – Miljöpartiet ska hållas borta från inflytande över svensk invandringspolitik.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Vår migrationspolitik måste bli human igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Migrationspolitik

Invandringspolitik

Annika Hirvonen Falk

Maria Malmer Stenergard

Moderaterna

Miljöpartiet