Ni ser invandrare som en grupp hjälplösa

Slutreplik från Moderata studenter och Muf om utanförskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Utanförskap måste bekämpas, men för att det ska kunna ske, måste samhället också våga ställa krav, skriver Hussein Salim tillsammans med John Manders och Theo Herold.
Utanförskap måste bekämpas, men för att det ska kunna ske, måste samhället också våga ställa krav, skriver Hussein Salim tillsammans med John Manders och Theo Herold.

SLUTREPLIK. Det är inte förvånande att vänstern är blinda för rasism i de egna leden, då de gång på gång lyckas förväxla rasistiska fördomar med jämlikhetspolitik.

Problemet, Semsem, är inte att ni vill ha schyssta löner. Problemet är att ni ser invandrare som en hjälplös grupp som inte är kapabla till mycket annat än att leva på socialbidrag och utanförskap.

Vänstern brukar ofta prata vitt och brett om solidaritet och vikten av att stå upp för sina bröder och systrar, för den svage eller mindre bemedlade. I kampen om att bekämpa samhällets orättvisor har man designat en politik som systematiskt cementerar dessa människor i ett utanförskap, där nästan en miljon människor befinner sig i. Många av dem utrikesfödda.

Solidaritet bygger på sammanhållning. Det bygger på att man oavsett grupp, klass, hudfärg, kön, etcetera, kan känna sig delaktig i ett samhälle där tillit råder. Det är inte solidariskt att förpassa någon till utanförskap för att man inte tror att de kan bättre.

Riktig solidaritet handlar om att ställa krav på människor, att lita på att folk är kapabla och viljestarka att förändra sitt eget liv, med gengäldande förväntan att samhället ställer upp för en själv.

Under Göran Perssons tid vid makten fanns ingen tillit till den enskilde. I stället för hjälp, fick man en förtidspension. I stället för riktiga anställningar skapar Löfven låtsasjobb och lotsar in människor en bidragstrappa där bidragen staplas på varandra. I stället för ett samhälle där människor kan känna sig trygga kastar man i stället sten på brandkåren, polisen och ambulansen, för att man inte känner att det är ”min” brandkår, polis eller ambulans.

Utanförskap måste bekämpas, men för att det ska kunna ske, måste samhället också våga ställa krav.

Detta kan vara svårt för en socialdemokrat att förstå, men att godtyckligt slänga omkring bidrag är inte lösningen på vår tids ödesfråga. Man måste uppfylla sina skyldigheter innan man börjar kräva sina rättigheter. Endast då kan vi som ett samhälle jobba för mer framtidsro, trygghet och en förbättrad integration.


Hussein Salim, representant för moderata studenter Uppsala
John Manders, distriktsordförande MUF Uppsala län
Theo Herold, ordförande moderata studenter Uppsala


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE