Debatt

Sabuni, vi i L ska inte strama åt invandringen

LUF: Din kursändring gör många medlemmar besvikna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan Nyamko Sabuni säger att antalet asylsökande till Sverige ska minska, företräder hon ett parti som vill att det ska öka. Liberaler värnar asylrätten, en rätt som inte går att sätta ett maxtak på, skriver Romina Pourmokhtari, Soroush Rezai och Emmy Scilaris (Luf).
Medan Nyamko Sabuni säger att antalet asylsökande till Sverige ska minska, företräder hon ett parti som vill att det ska öka. Liberaler värnar asylrätten, en rätt som inte går att sätta ett maxtak på, skriver Romina Pourmokhtari, Soroush Rezai och Emmy Scilaris (Luf).

DEBATT

DEBATT. Under helgen hade Liberalerna sitt landsmöte. Liberaler från hela landet samlades i Västerås för att ta beslut om politik och lyssna på vår nya partiledares landsmötestal.

Det som stack ut mest var den tydliga kursändringen Nyamko Sabuni försöker ta i frågan om migrationspolitiken. Ett försök till kursändring som inte bara lämnar många medlemmar besvikna, utan frågande: vems politiska åsikter företräder hon egentligen, sina egna eller partiets?

I talet säger Sabuni att det behövs en långsiktigt hållbar migrationspolitik och att vår asylrätt ska tillämpas på liknande sätt som andra jämförbara länder. Då kan man fråga sig vilka jämförbara länder Sabuni menar. Är det Danmark? Landet vars politiker ständigt tävlar om vem som kan göra livet som jävligast för flyktingar. Eller är det kanske Norge? Det stenrika landet som knappt lyfte ett finger för att välkomna flyktingar när kriget i Syrien brann som mest.

Om det är sådana länders migrationspolitik som Sabuni ser som förebilder har, bör hon tänka på vilket parti hon företräder. Medan hon säger att antalet asylsökande till Sverige ska minska, företräder hon nämligen ett parti som vill att det ska öka.

Liberaler värnar asylrätten, en rätt som inte går att sätta ett maxtak på. Det spelar ingen roll hur många som tidigare fått uppehållstillstånd i Sverige. Har man asylskäl ska man få stanna.

Liberalerna anser även att vi bör verka för att införa familjeåterförening, införa särskilt ömmande omständigheter som asylskäl, garantera fler lagliga vägar till EU och ta emot fler kvotflyktingar. På lång sikt ska partiet även verka för öppen invandring enligt landsmötet 2017.

Politiken skulle innebära en mer human flyktingpolitik där människor inte behöver riskera sina liv instängda i en lastbil utan syre eller se sina barn drunkna på medelhavet. Det skulle också innebära att människor som enligt dagens asylregler inte får skydd i Sverige skulle börja få det. Det är helt enkelt politik som skulle innebära mycket, men absolut inte att antalet asylsökande skulle minska.

Liberalernas politik är tagen på landsmötet, partiets högst beslutfattande organ. Ska man företräda den på ett respektfullt sätt är det minst sagt tvetydigt att säga att den ska tillämpas på ett liknande sätt som andra länder, för det tycker inte Liberalernas medlemmar att den ska.

Sanningen är den att det kommer dröja tills vi löst migrationsfrågan på europeisk nivå, men det betyder inte att Sverige ska sluta ta sitt humanitära ansvar, det är nu det är som viktigast att vi står upp för det. Precis som vår partiledare sa i sitt tal under landsmötet ska vi Liberaler värna vår stolta tradition av internationell solidaritet.

Vi behöver en ledare som företräder den politik Liberalernas medlemmar slagit fast med den respekt den förtjänar. Det är dags för vår partiledare att börja göra det nu.


Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Soroush Rezai, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst
Emmy Scilaris, vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nyamko Sabuni

LÄS VIDARE

DEBATT De utsatta områdena ska vara borta 2030

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Migrationspolitik

Romina Pourmokhtari

Politik

Flyktingpolitik

Migration