Debatt

Dra igång Operation Rimfrost i Stockholm

Anna König Jerlmyr: Efter sprängningarna – nu måste samhället slå tillbaka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Operation Rimfrost i Malmö har gett tydliga resultat och sänt en viktig signal till gängkriminella: samhället slår tillbaka. Vi vill att samma Operation Rimfrost kommer till Stockholm. Det behövs, skriver Anna König Jerlmyr.
Operation Rimfrost i Malmö har gett tydliga resultat och sänt en viktig signal till gängkriminella: samhället slår tillbaka. Vi vill att samma Operation Rimfrost kommer till Stockholm. Det behövs, skriver Anna König Jerlmyr.

DEBATT

DEBATT. Lekplatsen på innegården är full av glassplitter från detonationen vid lägenheten 20 meter bort. Plywoodskivor spikas nu upp på köksfönster, ett hundratal ungefär, som krossats av tryckvågen. Det är ett under att ingen allvarligt skadades i Husby, natten till tisdagen.

Men det råder ingen tvekan, händelsen har rivit ytterligare ett sår i en redan hårt drabbad del av staden. Barnen vi träffar berättar att de är rädda. Att de vaknade mitt i natten och fick evakueras, fortfarande i pyjamas. Nu inskärper föräldrarna att barnen inte längre får vara ute efter mörkrets inbrott. Det finns en rädsla för att det kommer att komma mer.

Många boende känner att de har fått nog, nu är det dags att flytta. Stämningen är dämpad, men spänd. På balkongerna står familjer och äldre och tittar ner på vaktmästare som sopar glas i rabatterna, och på poliser som håller lugnet.

Detta är några av de vittnesmål som vi tagit del av och som kommer från de bostadsområden som vi besökt sedan sprängningarna i Kista, Östermalm och Husby.

Precis som många av de boende som drabbats efterfrågar vi ett tydligare krismedvetande. Det vi nu upplever saknar motstycke jämfört med andra skandinaviska och europeiska länder.

Som andra kommuner har Stockholms stad ett brottsförebyggande ansvar. Vi tar det på allvar och ser landvinningar i de satsningar som görs, inte minst tillsammans med vår lokalpolis. Men andra måste möta upp på samma sätt. När det kommer till allvarliga dåd som dödskjutningar och sprängningar når varken våra resurser eller kompetenser hela vägen.

Vi måste möta andra myndigheter i detta, och vi söker kontakt. Vi förväntar oss följande insatser från regeringen:

Polisen i Stockholmsregionen måste stärkas. Operation Rimfrost i Malmö har gett tydliga resultat och sänt en viktig signal till gängkriminella: samhället slår tillbaka. I synnerhet har den lyckats avbryta den våldsspiral som i höstas präglade staden. Vi skulle välkomna om samma Operation Rimfrost kommer till Stockholm. Det behövs.

Stockholms stad skulle stötta polisen i detta arbete, och dra nytta av det nära samarbete som vi redan har med polisen.

Stockholm måste utöka användandet av kameror. Efter sprängningen på Östermalm upptäcktes en potentiell gärningsman, som Polisen jobbar på att identifiera, tack vare en kamera uppsatt på tv-huset. Många fler exempel finns då kameror har varit avgörande i utredningsarbetet.

Under året som har gått har Stockholms stad ordnat så att polisen kan sätta upp hundratalet kameror. Vi har dragit fram el, internet och annat som krävs. Oftast sitter de på våra fastigheter.

Nu väntar vi på att polisen ska komma med den faktiska kameran. De vill, men hinner inte med på grund av brist på personal. Polisens kameraenhet måste få resursförstärkning för att hinna ikapp vårt arbete.

Kommunerna måste ges större rådighet över var ordningsvakter får verka.

I en tid då polisen brottas med personalbrist är ordningsvakter ett viktigt komplement. Vi har femdubblat antalet ordningsvakter på ett års tid, från 18 till över 90. I sammanhanget känns det befängt att områdena i Järva under lång tid nekades ordningsvakter, efter beslut från polisen. Äntligen har vi nu fått tillstånd, men processen har varit långsam och besvärlig.

Lärdomen är att kommuner måste få betydligt mer inflytande över var och när ordningsvakter behövs. De är en viktig del i kommunernas brottsförebyggande arbete.

Förtroendet för rättsstaten och samhällskontraktet står i gungning. Det är tydligt efter besök hos de boende som har drabbats. Att känna sig trygg i sitt eget bostadsområde är en välfärdsfråga som måste tas på största allvar. Boende ska inte drivas från sina hem, som nu sker.

Det onormala får inte normaliseras. Nu behöver regeringen visa på ledarskap, för att trygga alla de som utsatts och för alla familjer i Stockholm och runtom i landet som nu oroar sig.


Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

REPLIK König Jerlmyr, du mörkar och hycklar

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Operation Rimfrost

Husby

Stockholm

Brott

Kista

Anna König Jerlmyr