Bara du kan rädda våra restauranger

Stjärnkocken Danyel Couet skriver själv till Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Corona söndrar en hel bransch och kastar tusentals  rakt ut i arbetslöshet och osäkerhet. Det brinner i knutarna och bara du, Magdalena Andersson, har brandsläckaren, skriver Stjärnkocken Danyel Couet.
Corona söndrar en hel bransch och kastar tusentals rakt ut i arbetslöshet och osäkerhet. Det brinner i knutarna och bara du, Magdalena Andersson, har brandsläckaren, skriver Stjärnkocken Danyel Couet.

DEBATT. Magdalena Andersson, du minns naturligtvis vår fantastiskt kloka författare Astrid Lindgren, som i sin desperation att få finansministern att förstå en ohållbar situation tog Pomperipossa till hjälp.

Då vi i restaurangbranschen har en stor andel medarbetare under 25 år är de alldeles för unga för att veta vem den hotfulla häxan Pomperipossa var. De är däremot fullt medvetna om monstret Corona som klivit rakt ut ur den värsta tänkbara skräckfilmen och nu söndrar en hel bransch och kastar tusentals av dem rakt ut i arbetslöshet och osäkerhet.

Ändå tycks vi inte kunna nå fram till dig och regeringen. 

Magdalena, om du vill kan jag berätta om alla dessa fantastiska unga människor som jag och mina kollegor inom branschen anställt genom åren. De har bidragit till att branschen har blomstrat, utvecklats och bidragit med skatteintäkter och tillväxt. 

Enligt Visita har branschen vuxit med cirka 60 procent de senaste 20 åren och sysselsätter i dag över 200 000 personer. Av dessa är (eller var) cirka 40 procent utlandsfödda och nästan lika många under 25 år.

Jag och mina branschkollegor har hjälpt många unga in i arbetslivet och av dessa har väldigt många dessutom introducerats till det svenska språket på ett sätt som jag har svårt att se skulle kunna ske i så många andra branscher. 

Dessutom är jag säker på att många, även i din närhet, har haft besöksnäringen som instegsjobb i arbetslivet.

Jag har under mina 30 år i branschen tagit mig an kockelever och sett många utvecklas till duktiga kockar och köksmästare. Många av dem är i dag kända ansikten med egna internationellt kända krogar och de utbildar och utvecklar nya människor in i den bransch som vi alla älskar.

Jag är stolt över att vår bransch ofta är den första som många arbetssökande får jobb i när andra dörrar tyvärr är stängda på grund av språk- eller utbildningskrav.

Dimitri arbetade hos mig för ungefär 20 år sedan. Han kom från Vitryssland och blev förföljd på grund av sin homosexualitet, men fick en fristad i Sverige. Hans dröm var att bli biologilärare på universitetet.

Tack vare sitt diskarjobb hos mig hade han råd att studera svenska och senare även läsa in all behörighet för att kunna ansluta sig till lärarkåren. I dag arbetar han som biologilärare både på universitetet och gymnasieskolor.

Mohammad från Bangladesh, som med hjälp av arbetsförmedlingen kom till mig för snart två år sedan har arbetat in sig i vår restaurangfamilj med uppgifter så som diskare och köksbiträde och gjort det på ett fantastiskt sätt.

Nu riskerar han tyvärr att behöva återvända till Bangladesh och förlora den arbetsfamilj han lärt känna.

Sedan minns jag alla de studenter som jobbat extra och som tack vare restaurangbranschen kunna ta ett första steg in i arbetslivet liksom alla de universitetsstudenter som behövt extrapengar för att kunna bekosta sina studier och betala hyra. Jag undrar var de i framtiden ska kunna söka extrajobb.

Magdalena, det brinner i knutarna. Vi i vår bransch klarar inte att släcka branden med de ”frikostiga” lån som ökar på våra skulder och drastiskt minskar våra chanser att resa oss efter Coronas framfart. Dessutom kommer de flesta av oss inte ens att kunna få några lån.

Vi står inför en brutal verklighet där vi riskerar att vakna upp till en massiv arbetslöshet, en förlorad generation av egenföretagare, en utraderad besöksnäring och mängder med framför allt unga människor som inte kommer att ha ett jobb att gå till.

Det i sin tur riskerar att leda till en djup depression som kommer att sätta så djupa ärr att vi inte kommer att kunna repa oss.

Du och regeringen kommer att ha en massiv jobbslakt på era samveten om det inte sker något radikalt – och det måste ske nu.

Det är bara du som har brandsläckaren. Ge oss den i form av efterskänkta skatter, moms och arbetsgivaravgifter, kanske retroaktivt från 1 januari fram till september 2020.

Det skulle få många restauratörer att överleva och ge oss en rimlig chans att resa oss för att återuppbygga denna viktiga del av de unga och utlandsföddas arbetsmarknad.

Magdalena, monstret Corona hotar att sluka mer än 200 000 jobb. Även om tiden är knapp hinner du fortfarande. Våra barn och ungdomar kommer i så fall att tacka dig.


Danyel Couet, restaurang Allegrine och Bar Étable


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE