Vad har du emot landsbygden, Lööf?

Debattören: På punkt efter punkt är Centerns politik glesbygdsfientlig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Annie Lööf och C är med och styr ökar i stället klyftan mellan stad och land, mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare, skriver Ulla Andersson.
När Annie Lööf och C är med och styr ökar i stället klyftan mellan stad och land, mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare, skriver Ulla Andersson.

DEBATT. Centerpartiets slogan om närodlad politik och vurm för folket bortom storstaden är ett spel för gallerierna. Stureplanscentern vann slaget över landsbygdscentern för längesen.

När C är med och styr ökar i stället klyftan mellan stad och land, mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare.  

Det senaste i raden av landsbygdsfientlig politik, är Centerpartiets ja till att ta bort värnskatten. En skatt som tydligt gynnar människor som bor i storstadsregionerna och i synnerhet rika män i innerstäderna. Detta samtidigt som landsbygden skriker efter investeringar för att kunna skapa arbeten, bibehålla samhällsservice och underhålla det som finns kvar av skola, våd och omsorg.

Vi gav Riksdagens utredningstjänst, RUT, i uppdrag att undersöka var i landet de bor och hur många som berörs av den skattesänkning som slopandet av värnskatten innebär. Det står klart att det är boende i storstadskommuner som gynnas.

I Danderyd får till exempel 16 procent av befolkningen sänkt skatt och Täby kommer strax efter med 12 procent, men i småorter som Bräcke, Gullspång och Hagfors får noll (0) procent av befolkningen sänkt skatt, det vill säga avskaffad värnskatt.

Tittar vi på kvinnor respektive män kan vi konstatera att en procent av kvinnorna i Kronobergs län får sänkt skatt på bekostnad av resterande nittionio och i den ordningen fortsätter det.

Slopad värnskatt är en gåva till rika män från Centern och dess samarbetspartier i 73-punktsgänget.

Det blir inte bättre när vi tittar närmare på hur fastighetsskatten och förändringarna kring den som Centern var med och utformade under den så kallade Alliansregeringen.

Kort sammanfattat kan man säga att landsbygden finansierar skattesänkningen för lyxvillorna i storstädernas finkvarter.

I Kiruna och Gällivare betalar man numera tusentals kronor mer i fastighetsavgift per år, medan man på Lidingö och Danderyd, till exempel, bara betalar hälften av vad man gjort tidigare. Det rör sig om åtskilliga tiotusentals kronor per år och hushåll.

Det är samma visa när vi ser vilka som nyttjar rut-avdrag, eller bidrag, som vi väljer att kalla det för. Rikaste kommunen i Stockholm tar ut över 40 gånger mer i kronor räknat per person, än i Kiruna.

Även det ivrigt påhejat av Centern som en viktig ingrediens i deras politik och retorik för att skapa nya jobb. I praktiken ger man hemhjälpsbidrag till den rikaste klicken i stan.

Listan fortsätter för den som vill fördjupa sig: under Centerpartiets överseende har vi sett privatiseringar alltifrån apotek till bilbesiktning, vilket har lett till högre priser både för receptfria läkemedel och fordonsbesiktning. De var emot investeringsstödet som skulle gå till att bygga hus och hem på landsbygden.

De satt i regeringen i hela åtta år och lyckades då med konststycket att stationera nya myndigheter med  kirurgisk precision i Stockholmsregionen. Samtidigt minskade antalet statliga jobb utanför storstäderna.

För Vänsterpartiet är det självklart att behålla värnskatten. Varför ska vi satsa på en liten klick redan välmående samtidigt som stora delar av Sverige skriker efter fler bostäder, fler poliser, vårdpersonal och lärare?

Det är också självklart att verka för en rättvis fastighetsskatt. Det är inte rimligt att en arbetarfamilj får kraftigt höjd skatt för sin träkåk på fyra rum och kök medan tio-rumsvillan med pool i storstan fått halverad avgift. Det är ett typexempel på hur man drar isär ett land och underblåser skillnader.

Inte minst är det självklart att få bort rut-bidragen, för att i stället satsa dessa pengar på den gemensamma välfärden på landsbygden.

Landsbygden är mer än en slogan för oss. Hur det blir när Centerpartiet får vara med och bestämma, har vi sett prov på i flera år. Det är Stureplanscentern som regerar. Vi beklagar det.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE