Debatt

MUF, era idéer saknar verklighetsförankring

Slutreplik från SSU om public service till MUF

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MUF, kom in i matchen och förstå vad den verkliga demokratikampen handlar om. Hotet mot fri media och granskande journalistik är på riktigt, skriver Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Vi lever i en tid där skyddet av fri, oberoende och granskande media blir allt viktigare. Hoten mot dessa är på riktigt. Journalister hotas och tystas av högerextrema och islamister. Fri media attackeras av auktoritära ledare, desinformation sprids och journalistikens värde hotas av monopolliknande globala internetbolag. Då väljer MUF att kräva nedläggning av public service. De är kvar i gårdagens debatt och förstår inte dagens samhällsproblem. Det är inte enbart ett enskilt MUF-distrikt som kräver detta, utan hela MUF och nu det mäktigaste länsförbundet Moderaterna i Stockholms län.

Det finns ingenting som visar på en motsättning mellan ett starkt public service och privata aktörer. Tvärtom gynnas medielandskapet av olika aktörer.

I söndags skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på temat. Han framhåller att mediemångfalden och svensk demokrati skulle betala priset om public service avskaffas och att SVT och SR är två av landets viktigaste samhällsinstitutioner. Den motsättning MUF krystar fram är främst att se som en ideologiskt skapad halmgubbe.

MUF lägger återigen politiska förslag som ingen efterfrågar. Hela 65 procent av svenska folket litar på SR och 61 procent på SVT, det är väldigt högt jämfört med annan media.

Att som MUF jämföra public service med statskontrollerad media i andra länder är att jämföra hästar och enhörningar. Båda är visserligen finansierade via skattemedel men till skillnad från auktoritära stater, har den svenska staten inget inflytande över innehållet i public service. En distinktion vi borde kunna lita på efter snart 100 år av svensk public service. Det är tydligt att de flesta också gör det.

MUF, kom in i matchen och förstå vad den verkliga demokratikampen handlar om. Hotet mot fri media och granskande journalistik är på riktigt. Det är ett stort problem att högern enbart attackerar public service när vi samtidigt kan se hur antidemokratiska krafter sakta men säkert nedmonterar yttrandefriheten i land efter land. Det är tydligt att MUF:s idéer drivs av fantasi och inte verklighetsförankring.


Philip Botström, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Public service

LÄS VIDARE

DEBATT. Moderater – vi står upp för public service

ÄMNEN I ARTIKELN

Public service

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Philip Botström

Muf, Moderata ungdomsförbundet

SVT, Sveriges Television

SR, Sveriges Radio