Debatt

Styret sviker issporten i Uppsala – år efter år

M: Ni förhalar byggandet av ny ishall och bandyarena

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det nuvarande politiska styret bestående av S, L och MP, har med kirurgisk precision lyckats förhala och försena samtliga beslut som rör issporten i Uppsala, skriver Markus Lagerquist.
Det nuvarande politiska styret bestående av S, L och MP, har med kirurgisk precision lyckats förhala och försena samtliga beslut som rör issporten i Uppsala, skriver Markus Lagerquist.

DEBATT

DEBATT. Issporterna i Uppsala är viktiga för idrottslivet. Tusentals barn och ungdomar spelar bandy, ishockey och åker konståkning.

Tillgången till isytor bidrar också till motionsutövande för alla invånare. Långfärdsskridskor har blivit en stor sport och många uppsalabor träffas varje vecka för att på motionsnivå utöva olika lagidrotter på is eller bara åka skridskor med sina barn.

För elitsatsande Almtuna och Sirius är arenafrågorna avgörande. Dessa, tillsammans med bandyfinalen, är viktiga delar för besöksstaden Uppsala och bidrar till jobb och tillväxt.

Det är alltså mycket viktigt att politiskt ta ansvar och långsiktigt säkerställa moderna anläggningar för issporten.

Det nuvarande politiska styret bestående av S, L och MP, har dock med kirurgisk precision lyckats förhala och försena beslut i samtliga av dessa ärenden.

Sammanställningen av de senaste sex årens oförmåga är en sorglig läsning. Frågan om en ny ishall i Uppsala har diskuterats i decennier. De som följt frågan har sett hur bygget försenats av överklagande till EU-rätt, salamandrar, lövgrodor, ekonomi och politisk träta.

Experter och tjänstemän föreslog till slut att den beslutade nya isarenan skulle placeras vid Kölen. Styret körde dock över tjänstemännen och drev i stället igenom en placering vid Gränby sportfält.

Stora pengar har investerats i projektet utan någon nytta för Uppsala. Det är på det hela taget en mycket dyr och sorgesam historia.

Resultatet har blivit att projektet gjort halt då det visat sig att beslutet innebar dåliga logistiska förutsättningar och dessutom kraftigt ökade kostnader. Det blev helt enkelt dyrt, trångt och dåligt.

I dag vet ingen när arenan kan stå klar och var den slutgiltigt ska placeras.

Samma mönster som för ishallen ser vi i byggandet av is och arena för bandyn på Studenternas. Beslut kring detta togs redan 2016 men när Uppsala-alliansen ställde frågor på Idrotts- och fritidsnämnden i augusti indikerade svaren från styret att de är i ett initialskede av projektet och på allvar överväger omtag i bärande delar.

Bristen på ledarskap lyser igenom i alla led.

Så här kan vi naturligtvis inte ha det. Uppsala behöver gå från ord till handling när det gäller issporternas framtid.

Alla hundratals engagerade ledare och tusentals barn och ungdomar, liksom alla motionerande uppsalabor som gillar att åka skidskor, behöver nu besked.

De har rätt att förvänta sig ett politiskt ledarskap som tar beslut, ser till att dessa blir genomförda och lyssnar till sakkunniga experter. Klassiskt politiskt ledarskap som i dagsläget helt lyser med sin frånvaro hos S, L och MP.

Vad väntar styret på? När går de från ord till handling och ser till att komma vidare i dessa processer som redan har dragit ut på tiden under allt för många år?

Sex år av S-styre har varit sex förlorade år för issporten i Uppsala. Det är den dystra sanningen.

Vi vill att vi går från utredningar, politisk kohandel och oförmåga att fatta beslut till handling. Inget annat duger. Issporterna har inte råd med ett politiskt misslyckande, nu krävs handlingskraft och att fattade beslut genomförs som de ska.


Markus Lagerquist, vice ordförande Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uppsala

LÄS VIDARE

DEBATT Vi startar mottagningar för äldre i Uppsala län

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Ishockey

Gränby

Konståkning