Satsa på äldrevårdens chefer om ni ska lyckas

Replik från Ledarna om Socialdemokraterna och äldreomsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ge cheferna rimliga organisatoriska förutsättning som rimmar med uppdraget. Bara så kan Sverige få världens bästa äldreomsorg, skriver Andreas Miller.
Ge cheferna rimliga organisatoriska förutsättning som rimmar med uppdraget. Bara så kan Sverige få världens bästa äldreomsorg, skriver Andreas Miller.

REPLIK. Statsminister Stefan Löfven med flera ledande socialdemokrater skriver att covid-19-utbrottet har visat på brister i välfärden. Socialdemokraterna vill bygga något bättre och det gäller inte minst äldreomsorgen.

Ledarna – Sveriges chefsorganisation välkomnar viljan och ska vi lyckas måste ledarskapet prioriteras och cheferna måste ges rätt förutsättningar.  

Äldreomsorgscheferna, inte minst i första linjen, har ett meningsfullt och viktigt uppdrag och de gör sitt yttersta varje dag. Men det är tydligt att krav och resurser inte står i proportion till varandra.  

Varken på nationell eller kommunal nivå har politiker prioriterat ledarskapet.  

I förra veckan anordnade Ledarna ett seminarium omkring chefernas förutsättningar inom äldreomsorgen. Göran Johnsson, nationell samordnare för kompetensförsörjning i vård och omsorg om äldre, sa då 

”Inget parti har varit tillräckligt bra på att värdera ledarskapet”.

Äldreomsorgschefen Anki Martens sa så här: ”Det har mest varit medarbetarperspektiv och väldigt lite ledarperspektiv i politiken och det är sorgligt för vi har halkat efter när det gäller ledarskapsfrågor.  

Att som chef hantera hela vidden av chefsuppdraget är en utmaning i sig. Att dessutom göra det med alltför stora arbetsgrupper och svårigheter att bemanna gör det svårt att räcka till. 

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att mer än hälften av cheferna inom äldreomsorgen inte hinner utföra sitt arbete inom normal veckoarbetstid och att fyra av tio har en otillfredsställande balans mellan arbete och privatliv. 

Politiska reformer får inte någon positiv effekt om det inte finns chefer som kan göra praktisk verkstad av initiativ och beslut.  

Ge chefer rimliga organisatoriska förutsättning som rimmar med uppdraget och som möjliggör ett närvarande ledarskap som gynnar både chefers och medarbetares arbetsmiljö.

Bara så kan Sverige få världens bästa äldreomsorg.


Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE