Debatt

”Business as usual” gäller för extremister

Replik från miljöpartister om politikernas syn på klimatkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi delar Fridays for futures bild av klimatkrisen. Att i det här läget säga att vi behöver göra radikala förändringar är inte på något sätt extremt. Det extrema är att påstå någonting annat. Replik från sex miljöpartister.
Vi delar Fridays for futures bild av klimatkrisen. Att i det här läget säga att vi behöver göra radikala förändringar är inte på något sätt extremt. Det extrema är att påstå någonting annat. Replik från sex miljöpartister.

DEBATT

REPLIK. Fridays for future (FFF) skriver att klimatkrisen är här, vi i Miljöpartiet delar den bilden. Vi menar inte att läget är helt under kontroll, till skillnad från andra politiska partier.

I sin artikel redogör FFF sakligt för de konsekvenser som nu drabbar människor och ekosystem redan vid 1,2 graders global uppvärmning. Nuvarande utsläppsnivåer pekar mot en uppvärmning om 3-4 grader vid seklets slut. Vi i Miljöpartiet läser samma forskningsrapporter som FFF, och vi landar i mångt och mycket i samma slutsats:

Att i det här läget säga att vi behöver göra radikala förändringar är inte på något sätt extremt. Det extrema är att påstå någonting annat. 

I denna historiskt svåra situation finns likväl i Sverige liksom övriga världen fortfarande politiska partier som förhandlar bort och röstar ner de reformförslag som krävs för att bromsa klimatkrisen. Miljöpartiet har under snart två mandatperioder i regering kämpat hårt för att driva igenom avgörande klimatpolitiska reformer. Ofta har andra partier satt käppar i hjulet – vilket i slutändan lett till lägre ambitioner än vad som behövs. 

Vissa ger tomma löften men för oss är detta en daglig kamp. Nu måste vi få med oss fler, det krävs större stöd för kraftfulla klimatpolitiska förslag.

Miljöpartiet arbetar för att Sverige ska leva upp till sin del i Parisavtalet, ett första viktigt steg är att anta ett slutdatum för fossila drivmedel i Sverige. Vår utmaning är stödet i opinionen. I sitt sommarprat från 2020 konstaterar Greta: “Det är opinion som styr den fria världen. Och den opinion som krävs existerar inte idag.”

Vi vet att FFF vill se handling och inte är nämnvärt intresserade av vårt beröm, men vi vill ändå tacka dessa pålästa och samhällsengagerade unga människor för den folkbildande insats de gör i samhället. 

Vi vet precis som FFF att omställningen kräver en reell systemförändring, att business as usual är för extremister. Nu måste vi med gemensamma krafter få fler med oss i den insikten.


David Ling, språkrör Grön ungdom
Aida Badeli, språkrör Grön ungdom
Jesper Olsson, språkrör Gröna studenter
Katarina Folkeson, språkrör Gröna studenter
Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald (MP)
Lorentz Tovatt, Klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Inga fler tomma löften – klimatkrisen är här

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Fridays for future

Rebecka Le Moine

Lorentz Tovatt

Klimathotet

Miljöpolitik

Parisavtalet