Debatt

Åtala partyknarkarna för medhjälp till mord

Debattören: Det är ni som skapar en lönsam marknad för de kriminella gängen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Vårbynätverket nu står inför rätta måste vi även hålla dess partyknarkande kunder till svars. Om jag fick bestämma skulle varenda kotte som köper narkotika för att "det är kul" gripas och åtalas för medhjälp till mord, skriver Ann Törnkvist.

Foto: TT, Max Brouwers

DEBATT

DEBATT. Nu när Vårbynätverket står inför rätta måste vi även hålla dess partyknarkande kunder till svars. Det är deras efterfrågan som skapat en drogmarknad där cirka 40 unga män årligen mister livet.

Utifrån min erfarenhet som krimreporter skulle jag vilja åtala narkotikabrukare för medhjälp till massmord. 

Över åren har jag tillbringat hundratals timmar med familjer som drabbats av mordepidemin kopplad till droghandeln. Mordoffers anhöriga vars akuta trauma långsamt förvandlas till livslång saknad och ofta mynnar ut i en känsla av svek från folkvalda som inför riksdagsval tävlar i onyanserade förklaringsklyschor.

Samtidigt som vi redan vet varför de här unga männen tillhör en riskgrupp med hög dödlighet. Där efterfrågan finns kommer säljare springande. Läs lite Adam Smith om du har glömt bort grundläggande nationalekonomi.

Själva definitionen av organiserad brottslighet innefattar att det är vinstdrivande. Olikt män som slår ihjäl sina fruar eller dödliga fyllebråk finns här pengar att tjäna. 

Vi må som samhälle hylla entreprenörskap men att utmåla knarklangare som monster går bra. Varför klistrar vi inte monster-etikett på kunderna? Såsom vi för övrigt gjort med sexköpslagen.

Eftersom jag någon gång ibland rökte på när jag var yngre är mina händer inte fria från blod. Ärligt talat, jag älskar cannabis men vägrar att bidra till mordepidemin.

När Stefan Löfven tog upp köparnas ansvar kom ramaskriken som på beställning. Visst, människor styrs av känslor och gör allt för att undvika skam, men lite logik vore ändå trevligt. Ser ni inte att orsak-verkan stirrar oss rakt i fejset?

Om du är en av de gud-vet-hur-många partyknarkare som någonsin kläckt ur dig att du ju bara ska ta lite kokain på fredag med underförstådd innebörd att du minsann inte är problemet så är du problemet.

Om jag fick bestämma skulle varenda kotte som köper narkotika för att "det är kul" gripas och åtalas för medhjälp till mord. Ja, jag tilltalar DIG. Och du borde faktiskt åtalas för medhjälp till massmord.

Vi förlorar 40 personer om året i den här våldsepidemin. Jag säger att ”vi” förlorar de här pojkarna och unga männen eftersom samhället måste göra slut med det vi-och-dem:ande som gör det så lätt att vifta bort vårt eget ansvar; som gör det så lätt att utmåla de mördade som offer endast för sina egna val.

Visst, den aspekten finns, men de tillhörde en riskgrupp. En aktuell liknelse vore att en person med övervikt löper större risk att dö i covid-19. Få av oss skulle säga att en tjock person får skylla sig själv om hen hamnar på iva; möjligtvis för att så många själva kämpar med vikten: "Det där hade kunnat vara jag."

När det kommer till droghandelsrelaterade dödsfall sinar dock igenkänningsfaktorerna, och med dem empatin. De flesta av oss säljer inte droger, många ser inte heller ut som offren. Men what the…. bara i Stockholms sköts 23 personer ihjäl förra året och 48 skadades.

Låt oss göra lite huvudräkning tillsammans. Låt oss säga att varje medlem i den här riskgruppen har åtminstone en närvarande förälder i sitt liv, plus tre syskon, en flick- eller pojkvän och uppskattningsvis fem riktigt nära vänner. Då trasas minst tio personers liv sönder när han mördas.

Lägg till släkt och övriga vänner plus klasskamrater och lärare – ett hundratal. Addera de som bor i otrygga områden: hundratusentals. Låt oss inte glömma att stora delar av Sveriges befolkning fortfarande bryr sig. Då är vi upp i miljontals drabbade.

De som slutat bry sig tycks döva sin vanmakt genom att skjuta över all skuld på offret. Märk väl att även anhöriga brukar vara förbannade på personen som mördats i de här sammanhangen, men det lindrar inte smärtan.

Med det i åtanke, spring iväg nu och köp lite kola till helgen, gör det du. Juridiskt sett må du endast ha likgiltighetsuppsåt snarare än att planera massmord, men hör och häpna – jag bryr mig inte om du gör det med flit eller inte.


Ann Törnkvist, författare av reportageböckerna ”Gola, vittna, dö” och ”Följ f***ing order”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

DEBATT Lär av Danmark för att krossa gängvåldet

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Mord

Massmord

Narkotika

Brott