MP, ni vilseleder om narkotikapolitiken

Replik från L om synen på missbruk i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-08

För L är kampen för en mer human narkotikapolitik viktig. Det är välkommet att Miljöpartiet verkar dela den ambitionen. Då är det dags att också börja leva upp till de fina orden även i handling. Replik från Liberalerna.

REPLIK. Liberalerna har under många år kämpat för en narkotikapolitik som räddar liv och bekämpar det lidande som narkotika orsakar.

Därför är det beklämmande att Miljöpartiet i en vilseledande debattartikel försöker anklaga Liberalerna för att föra narkotikapolitiken i en repressiv riktning.

 

Just nu driver Liberalerna frågan om brukarrum, där personer med skadligt bruk eller beroende av narkotika kan ta droger lagligt med vårdpersonal närvarande. Syftet är att minska risken för överdoser och skapa en starkare kontakt mellan brukare och hälso- och sjukvården.

Så sent som på Stockholms regionfullmäktige den 26 mars hade Miljöpartiet möjlighet att stötta Liberalernas motion för att Stockholm ska bli pilotregion för brukarrum. Det gjorde de inte.

Sanningen är att Miljöpartiet nu försämrar beroendevården i Region Stockholm där de styr tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet. 

 

Tidigare i vår meddelade Miljöpartiet att man stänger ned beroendeakuten Prima Maria på Södermalm. I dagsläget har den 30 vårdplatser och tar årligen emot 10 000 patientbesök

I april kom nästa dråpslag, när Miljöpartiet meddelade att ett av Region Stockholms två sprututbyten kommer att läggas ned. Risken är att spridningen av sjukdomar som HIV och Hepatit C ökar när tillgängligheten till rena sprutor minskar.

 

För Liberalerna är kampen för en mer human narkotikapolitik en viktig kamp. Det är välkommet att Miljöpartiet verkar dela den ambitionen. Då är det dags att också börja leva upp till de fina orden även i handling.


Amelie Tarschys Ingre, regionråd, Stockholm (L)
Jakob Olofsgård, partisekreterare (L)
Martin Melin, rättspolitisk talesperson (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.