Ni är fortsatt Putins nyttiga idioter, SD

Debattören: Partiet vänder alla Sverigevänner ryggen när de systematiskt stöttar Ryssland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD har tidigare röstat emot EU:s associationsavtal med Ukraina, försökt stoppa kritik av arresteringen av den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny och deras gruppledare i Europaparlamentet går till och med så långt som att öppet erkänna att han beundrar Putin, skriver debattören.
SD har tidigare röstat emot EU:s associationsavtal med Ukraina, försökt stoppa kritik av arresteringen av den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny och deras gruppledare i Europaparlamentet går till och med så långt som att öppet erkänna att han beundrar Putin, skriver debattören.

DEBATT. Sverigedemokraterna har i flera år försökt tvätta bort den proryska stämpel som förföljt partiet under många år. Men tisdagens omröstning i Europaparlamentet visar att SD inte gjort sin hemläxa.

De är fortfarande Putins nyttiga idioter och för SD är det viktigare att försvara ryska maktambitioner än att stå upp för den säkerhetsordning som har gällt i Europa sedan 1945. Det är direkt obehagligt och går stick i stäv med den bild partiet försöker måla upp på hemmaplan.

Det är nu mer än tre år sedan ryska styrkor gick in i Ukraina och ockuperade Krimhalvön och tog kontroll över de östra delarna av landet. Tusentals människor har fått sätta livet till och det finns bara ett ord för detta: krig.

Sedan Donald Trump blev ny amerikansk president har Putin åter börjat testa var gränserna går och det är därför viktigare än någonsin att Europa står enat bakom Ukraina.

I tisdags röstade en bred majoritet i Europaparlamentet för att sänka tullarna för Ukraina för att stödja landets stapplande ekonomi och lindra konsekvenserna av de ryska blockaderna. En bättre ekonomi är något som stärker Ukraina och försvårar Putins maktambitioner i regionen.

Ryssland har ända sedan invasionen av Krim gjort allt för att sänka den ukrainska ekonomin med avbrutna gasleveranser och nya handelshinder.

Detta är ett försök att hjälpa Ukraina att tackla det handelskrig som Ryssland vid sidan av den konventionella krigföringen bedriver mot landet med tullar och bojkotter.

Men i stället för att ställa sig bakom detta valde SD att göra gemensam sak med Marine Le Pen och hennes nationalistiska extremister och springa Putins ärenden.

Och det är inte första gången. SD har tidigare röstat emot EU:s associationsavtal med Ukraina, försökt stoppa kritik av arresteringen av den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny och deras gruppledare i Europaparlamentet går till och med så långt som att öppet erkänna att han beundrar Putin.

På hemmaplan försöker SD ge sken av att vilja stärka svensk försvarsförmåga och stå upp för Sveriges intressen. Men trots sina ofinansierade budgetsatsningar på försvaret hotar SD med sitt oförblommerade stöd för Putins expansiva tendenser vår nationella säkerhet mer än kanske något annat parti i Sveriges riksdag.

Den ryska invasionen av Krim hotar den säkerhetsordning som garanterat fred och säkerhet i Europa ända sedan andra världskrigets slut.

När Jimmie Åkesson ställer sig på scenen i Almedalen i dag kommer han att inleda med att välkomna alla Sverigevänner. Men ingen Sverigevän skulle stödja ett parti som håller Putin om ryggen på det sätt SD gör.

Kanske borde han istället hälsa alla Rysslandsvänner välkomna. Eller så får han förklara för sina väljare hur partiet gång på gång hamnar på fel sida och hellre tar Putins parti än stödjer konkreta åtgärder som motverkar ryska maktambitioner och ökar säkerheten och stabiliteten i Sveriges närområde.

Christofer Fjellner, europaparlamentariker för Moderaterna

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE