Publicerad:

Många av oss vill fortsätta äta kött

Slutreplik från Christofer Fjellner om danskt kött

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om vi på riktigt värnar djurens välmående är det faktiskt hög tid att sluta svartmåla det danska köttet, skriver Christofer Fjellner.
Om vi på riktigt värnar djurens välmående är det faktiskt hög tid att sluta svartmåla det danska köttet, skriver Christofer Fjellner.

SLUTREPLIK. I Köttfri måndags värld är allt svart eller vitt. Precis som allt annat kött och alla mejeriprodukter ska också danskt fläskkött svartmålas.

Dansk fläskkött är inte dåligt för att djurhållningen i Danmark är undermålig utan för att Köttfri måndag tycker att det är dåligt att äta kött. Och det kan de väl få tycka. Men för många av oss är det inte ett alternativ att sluta äta kött.

Om vi på riktigt värnar djurens välmående är det faktiskt hög tid att sluta svartmåla det danska köttet. Svensk djurhållning, som är EU:s bästa, ställer visserligen tuffare krav än den danska, men de danska kraven är förmodligen näst tuffast i EU. Att då svartmåla det danska köttet och i stället köpa det som producerats med ännu lägre krav i länder som Polen och Tyskland gör knappast situationen bättre för grisarna. För det är vad den svenska grisdebatten har resulterat i – inte till att fler väljer svenskt kött i affären.

Sverige har faktiskt ett och annat att lära av danskarna, som lyckas kombinera ett starkt djurskydd med en konkurrenskraftig jordbruksnäring. Vi ska fortsätta jobba för ett starkare djurskydd i EU, men vi måste också se över villkoren för svenska bönder om vi vill kunna fortsätta köpa svenskt kött i framtiden.

Men det vill Köttfri måndag inte att vi ska kunna. De vill i stället beskatta kött och mejeriprodukter och göra det ännu svårare för svenska bönder att driva jordbruk med världens tuffaste regler.

Det vinner varken svenska bönder, grisarna eller miljön på.


Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: