ÅSIKT

S ska vinna valet – då offras tusentals unga

Debattören: Därför har rösterna som vill se en human lösning för de ensamkommande tystnat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Ett amnestibeslut för de ungdomar som var barn då de kom till Sverige är inte så kontroversiellt som Socialdemokraterna vill påskina, skriver Jenny Ahlmark.

DEBATT. Mörkret breder ut sig över Sverige både bokstavligt och bildligt. Jag syftar på de ensamkommande ungdomarnas situation.

Debatten om dessa ungdomars framtid har varit högljudd vilket inte är konstigt eftersom både rasism och likgiltighet inför utsattas situation finns representerade i vår riksdag.

Det som förbryllar är hur ett parti som Socialdemokraterna hårdnackat står för och genomför en politik som innebär utvisningar av tusentals unga till Afghanistan. Detta trots att bland annat Amnesty beskriver att hela landet är osäkert och att de därför avråder från att utvisa människor dit.

Socialdemokraterna regerar med Miljöpartiet som vill hjälpa denna grupp. Med stöd av även Vänsterpartiet och ett av de tre mindre allianspartierna skulle frågan kunna lösas genom att ge dem amnesti.

Ett amnestibeslut för de ungdomar som var barn då de kom till Sverige under den turbulenta tiden vid årsskiftet 2015–2016 är inte så kontroversiellt som Socialdemokraterna vill påskina.

Sådana beslut har skett flera gånger under de senaste årtiondena för att försöka skapa rättvisa för flyktinggrupper som kommit i kläm då asyllagarna har ändrats.

Det vill Socialdemokraterna i dag inte kännas vid och de uttrycker i stället att en amnesti inte är rättssäker. Omtvistade åldersbedömningar och handläggningstider på två år kallas däremot för en rättssäker handläggning.

Såväl den förra som den nuvarande migrationsministern upprepar gång på gång att asylrätten värnas och att över åttio procent av de unga får stanna i Sverige.

Men egentligen är siffran fem procent eftersom de flesta av ungdomarna har fått vänta på besked tills de fyllt 18 år eller har skrivits upp till den åldern, och då räknas som vuxna.

Rösterna inom socialdemokratin som vill se en human lösning har tystnat och Stefan Löfven undviker frågan.

Men varför vill egentligen ett parti som säger sig vara solidariskt och rättvist skicka ungdomar till krig och misär, ungdomar som har rotat sig här, lärt sig språket och vill bidra till vårt land? Den enda ”rimliga” förklaringen är nästa års val.

Socialdemokraterna går framåt i opinionsundersökningar och Stefan Löfvens förtroende hos allmänheten likaså. En ny valseger hägrar och inget verkar få stoppa den. Att låta de ensamkommande stanna riskerar de potentiella röster som är mot flyktinginvandring.

Vi andra potentiella väljare, ofta lärare, socialarbetare, föräldrar i familjehem, gode män och andra engagerade, är tydligen för få för att räknas. Och de ensamkommande får ju inte rösta.

Alltså: Socialdemokraterna offrar dessa ungdomar för en ny valseger.

Dagarna blir allt mörkare, och hoppet hos tusentals ungdomar i vårt land är snart slut.


Jenny Ahlmark


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.