ÅSIKT

Ni är rasister – och nu har jag fått nog

Debattören: Vi ska anta era ”svenska” traditioner – det gjorde pojken på Åhléns bild

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Hatet mot oss måste erkännas och uppmärksammas. Inse vad det är som faktiskt sker framför ögonen på er, skriver Nisrit Ghebil.
DEBATT

DEBATT. Detta är ett öppet brev till alla rasister – för det är precis vad ni är.

Att jag behöver skriva detta, knappt en månad innan år 2017, är så otroligt pinsamt. Det har inte ens gått en vecka sedan jag skrev en annan debattartikel om i stort sett samma ämne. Vad är det som händer?

Åhléns hade en svart pojke som Lucia i årets julkampanj. För er som har missat det så fick Åhléns mycket positiv feedback för valet av Lucia, men tyvärr även extremt mycket negativa och rasistiska kommentarer. Bilden spreds och pratades om i diverse rasistiska forum och hemsidor, tills det gick till den gränsen att pojkens familj bad Åhléns att ta bort bilden.

Jag är verkligen äcklad av detta beteende. Att vuxna människor sitter och vräker ut sig deras vidriga rasistiska människosyn utan minsta hänsyn till att det faktiskt handlar om ett barn. Man sprider så mycket hat bara för att normen om en vit, blond Lucia byts ut mot en änglalik svart, svarthårig Lucia.

”Förstör inte våra svenska traditioner!”. En mening som många helt plötsligt värnar om. Till er ber jag att öppna historieböckerna – Heliga Lucia var italienska. Dessutom så sa ni för inte så länge sedan att vi skulle anta era ”svenska” traditioner, men nu passar det inte längre?

Jag kan inte släppa hur stolt han såg ut. Där stod han, med sin ljusstake, och såg så glad och stolt ut. Hur kan ni leva med er själva? Hur kan ni sova om nätterna när ni vet att ni har bidragit till att en liten pojke och hans familj blivit måltavlor för så mycket psykiskt våld?

Ni vill ofta prata logik, siffror eller historia – trots att er ”fakta” sällan stämmer. Faktumet som dock kvarstår är att det inte finns något logiskt i ert beteende. Det finns ingen ursäkt längre. Ni har inte en gnutta medmänsklighet i er och det måste vara så fruktansvärt pinsamt för er.

Jag är inte intresserad av att lyssna på någon som stått bakom detta hat, för ni är narcissistiska och rasistiska. Jag upprepar ordet rasist eftersom att jag inte tänker gå på äggskal längre för att göra er glada. Just det ja, det var ju VI som var kränkta.

Jag vill inte höra om hur folk ”vaknar” och att det var mer positiva kommentarer om bilden än negativa. Jag vill inte prata om att det faktiskt går framåt. Jag vill inte prata om att ”innan solsken kommer regn”. Det har regnat alldeles för länge.

Hatet mot oss måste erkännas och uppmärksammas. Inse vad det är som faktiskt sker framför ögonen på er. Rasister visar sitt sanna jag i hela västvärlden och resten blundar. Det räcker nu.

Jag har faktiskt inte så mycket mer att säga till er. Jo, en sak till. Jag vill aldrig mer höra att jag överdriver. Detta gäller varenda privilegierad människa som väljer att yttra sig i frågor trots att ni inte har tolkningsföreträde. Säg aldrig till mig eller någon annan svart person att vi överdriver.  

Till pojken i fråga – du är och förblir min Lucia.


Nisrit Ghebil, student


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lucia

Åhléns