Arbetet är igång sedan länge, Tobias Baudin

Replik från KD om bristerna i äldrevården

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kommunal skriver att KD måste påbörja arbetet för högre kvalitet i äldreomsorgen. Det arbetet påbörjade vi för länge sedan. Replik från Acko Ankarberg Johansson.
Kommunal skriver att KD måste påbörja arbetet för högre kvalitet i äldreomsorgen. Det arbetet påbörjade vi för länge sedan. Replik från Acko Ankarberg Johansson.

DEBATT

REPLIK. Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, skriver att vi kristdemokrater måste påbörja arbetet för högre kvalitet i äldreomsorgen och för att göra omsorgsyrket mer attraktivt.

Jag håller med om det, frånsett en punkt: det arbetet påbörjade vi för länge sedan.

Vårt engagemang för äldreomsorgen kan sammanfattas så här. I vårt senaste förslag till statsbudget är äldreomsorgen vår största utgiftssatsning. Och i den satsningen är förbättrade villkor för personalen vår största utgift.

Vår näst största utgift handlar om att öka den medicinska kvaliteten i äldreomsorgen. Därför föreslår vi till exempel extra pengar till kommuner som kan visa att det skett en klar minskning av så kallade delade turer, alltså att personal tvingas arbeta två pass under en dag, med flera obetalda timmar emellan. Vi betalar även ut pengar till kommuner som inte använder delade turer alls.

Kristdemokraterna och Kommunal är alltså helt överens om att äldreomsorgen måste stärkas och att det inte kan ske om inte personalens situation förbättras.

Vårt tredje fokusområde handlar om att få fram fler fysiska äldreboenden. Bristen på nya moderna boenden är ett problem både för äldre men även för personalen. Ju mer ändamålsenligt boendet är, desto bättre blir arbetsmiljön. Vi lägger därför 3,5 miljarder kronor för åren 2021-23 på ett investeringsstöd för byggandet av nya äldreboenden.

Till sist vill jag även lugna Tobias Baudin på en sista punkt. Vi kommer att följa pengarna noggrant och se till att kommunerna använder dem exakt så som tänkt.


Acko Ankarberg Johansson, ordförande i socialutskottet (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE