Debatt

Den nya högern låter hatet marschera igen

Debattörerna: 70 år efter Förintelsen sprids uppmaningar till dödligt våld i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Vi lever i en tid då hatet är på frammarsch, och det är en direkt följd av en högernationalistisk våg som sveper över världen. Historien har lärt oss allt för väl vad den kan leda till, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth på Förintelsens minnesdag.
Statistiken talar sitt tydliga språk. Vi lever i en tid då hatet är på frammarsch, och det är en direkt följd av en högernationalistisk våg som sveper över världen. Historien har lärt oss allt för väl vad den kan leda till, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth på Förintelsens minnesdag.

DEBATT

DEBATT. Den 27 januari år 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och sedan 1999 har detta datum varit en nationell minnesdag i Sverige för Förintelsens offer.

Men Förintelsen började inte med gaskammare och förintelseläger. Denna skamfläck på mänsklighetens minne utgjorde kulmen på decennier av hatretorik och långsamt stegrande förföljelser.

European union agency for fundamental rights (FRA) skriver i sin senaste människorättsrapport från 2019 om ett allt mer allvarligt läge för minoriteter runtom i Europa. 38 procent av tillfrågade judar i Europa anger att de har övervägt att emigrera eftersom de inte längre känner sig säkra där de bor.

70 år efter Förintelsen är detta ett förödande underbetyg för hela den Europeiska unionens arbete för att leva upp till det högtidliga löftet, ”aldrig igen”, som har upprepats av snart sagt varje demokratisk statschef i Europa under efterkrigstiden.

Rapportens tonfall är dystert: ”Hets mot folkgrupp och högerextrema dåd riktade mot muslimer och flyktingar har blivit mainstream över hela EU” skriver rapportförfattarna. Europol delar den bilden i sin trendrapport 2018 och varnar för ett ökande antal högerextrema grupper som riktar in sig mot flyktingar, muslimer och andra etniska minoriteter.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Vi lever i en tid då hatet är på frammarsch, och det är en direkt följd av en högernationalistisk våg som sveper över världen.

Historien har lärt oss allt för väl vad den kan leda till. Därför ser vi nu med stigande bestörtning på hur den demokratiska högern på många håll visat sig alltmer villig att ta dessa extrema krafter i hand, med målsättningen att använda deras stöd för att själva få ökat politiskt inflytande.

Vi vet nu att den nya högern får sin livsluft genom det oreglerade livet på nätet.

När de stora mediejättarna stängde av ett stort antal fejkade konton, samt även Donald Trump, från sina plattformar sjönk desinformationen om valfusk i USA med 73 procent. Men desinformationen om valfusk är bara ett av många sätt på vilka den nya högern bearbetar opinionen på nätet.

I Sverige sprids extremt hat och uppmaningar till dödligt våld i bland annat grupper på Facebook. Detta hatspridande har redan pågått i åratal, och har ett stort förklaringsvärde när vi frågar oss varför också våldet mot minoriteter har ökat. Hatet är teorin, våldet är praktiken.

Men utöver att hatet driver på en våldsam samhällsutveckling måste vi också reflektera över vad det gör med resten av det politiska samtalet. Vi har sett många exempel på progressiva och demokratiska röster som valt att lämna det digitala åsiktstorget till följd av hatkampanjer. Därtill visar flera studier på att även journalister som bevakar den nya högerns fokusområden utsätts för hat som påverkar deras journalistiska gärning.

Sammantaget ser vi en utveckling som går mot ett mindre tillitsfullt och framför allt mer våldsamt samhälle.

Den nya högern måste bekämpas här och nu.

De stora mediejättarna måste förmås att ta utökat ansvar för vad som publiceras på deras plattformar. Politiker som vill söka samarbeten med den nya högern ska kritiseras för de löften och de ideal som de därmed sviker.

Vi som valt att hedra löftet ”aldrig mer” vet att det inte duger att vänta till dess att hatet genomsyrar samhället och går från teori till praktik.


Sara Kukka-Salam, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet
Jesper Eneroth, vice ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Förintelsen

LÄS VIDARE

DEBATT Hotet mot demokratin finns också i vårt land

ÄMNEN I ARTIKELN

Förintelsen

Donald Trump

Hets mot folkgrupp

Socialdemokraterna