Hur ska hbtqi-personer kunna lita på er, KD?

RFSL: Vi vill ha en förklaring från Ebba Busch

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KD:s partiledare uttalade sig negativt om oss hbtqi-personer, vår rörelse och våra familjer inför valet 2018. Nu vill vi ge dig chansen att förklara dig, Ebba Busch. Står du för de här åsikterna i dag? skriver Trifa Shakely. På bilden deltar Ebba Busch i Stockholms Prideparad 2019.
KD:s partiledare uttalade sig negativt om oss hbtqi-personer, vår rörelse och våra familjer inför valet 2018. Nu vill vi ge dig chansen att förklara dig, Ebba Busch. Står du för de här åsikterna i dag? skriver Trifa Shakely. På bilden deltar Ebba Busch i Stockholms Prideparad 2019.

DEBATT. Ebba Busch har som första partiledare för Kristdemokraterna gått i Stockholms Prideparad. Det har gjort att hon blivit anklagad för pinkwashing, att försöka plocka poänger utan att faktiskt göra något för hbtqi-personers rättigheter.

Nu sprids filmer från en utfrågning inför valet 2018 där Busch för fram mycket negativa åsikter om oss hbtqi-personer. Vi måste fråga: Ebba Busch, står du för dessa åsikter idag, och vilka reformer kommer KD driva för hbtqi-personers rättigheter nästa mandatperiod?

Under hela juni firar världen Pride Month för att lyfta allas rätt att vara just den vi är. För att familjer ser olika ut. För att vi behöver platser att mötas och få vara oss själva.

Vi ser Pridefiranden i Bangkok och på tusentals andra platser runtom i världen. Samtidigt byter många företag sin logga till en i regnbågens färger – för vissa en symbol för att man driver frågorna hela året och bidrar på de sätt man kan.

För andra ett pr-knep, ett tillfälle att stärka sin position utan att bidra till förändring resten av året. 

I dagarna började det spridas filmer på Twitter om en svensk person som ibland blivit anklagad för pinkwashing: Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Hon har som första partiledare för KD gått i Stockholms Prideparad flera gånger, vilket har välkomnats av många. Hon har även deltagit på RFSL:s partiledardebatter vilket vi är glada över. Vi hoppas ses i sommar igen!

Samtidigt företräder Busch ett parti som genom historien motsatt sig alla de förändringar som gjort att Sveriges homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner kunnat leva sina liv i öppenhet.

Därför var det många som undrade vad Buschs deltagande i Stockholm Pride egentligen stod för. Var det en signal om ett nytt KD, eller ett sätt att försöka dämpa kritiken? 

Så till filmerna på Twitter. De är från 2018 och delas nu alltså flitigt igen.

I dem frågas Busch ut av den kristna tidningen Dagen, där vi hör henne säga att:

  • Stockholm Pride har inneburit en fortsatt ”sexualisering av samhället”.
  • Att RFSL och RFSU gjort homosexuella en björntjänst eftersom vi kopplar samman homosexualitet med ”promiskuitet, och ett väldigt aktivt och många gånger osunt sexuellt leverne”.
  • Att vår roll i skolan borde ifrågasättas: ”Jag har vart ute och markerat ganska hårt kring RFSU och RFSL:s närvaro i skolan”.
  • Att abort innebär att ”två liv släcks”, att aborter är en del av en ”icke-perfekt värld” och att aborträtten behöver ha “tydliga begränsningar”.
  • Och slutligen: ”Vår utgångspunkt är fortfarande att alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen – mamma, pappa, barn. Och att det är det bästa för ett barn, att växa upp med sin mamma och pappa.” 

RFSL tror på ett samhälle där alla familjer räknas, inte bara några. Där unga får information om sexualitet, samtycke och relationer. Där vi har en stark aborträtt. Det finns många som utmanar aborträtten, som för övrigt redan har tydliga begränsningar i Sverige. 

Vi är stolta över att ha bidragit till viktiga reformer, som könsneutrala äktenskap, att samkönade par kan adoptera barn, att vi har en hatbrottslagstiftning och diskrimineringslag som omfattar hbtqi-personer.

Är det dessa reformer som Busch menar är björntjänster för homosexuella? 

Vi tror på ett demokratiskt samtal där vi försöker förstå varandra, och där vi inte tar något förfluget ord ur sitt sammanhang.

Busch har alltså uttalat otvetydigt negativa åsikter om oss hbtqi-personer, vår rörelse och våra familjer. I videon säger Busch samtidigt att kristenhetens motarbetande av ”homosexuellas rättigheter har varit oproportionerligt”.

Snart är det val. Nu vill vi ge dig chansen att förklara dig, Ebba Busch. Står du för de här åsikterna i dag? Och vilka reformer kommer KD driva för hbtqi-personers rättigheter nästa mandatperiod?


Trifa Shakely, förbundsordförande RFSL


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE