Debatt

Erkänn krisen och ge ungdomarna amnesti

Replik om amnesti för ensamkommande till Arin Karapet (M)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nej Arin Karapet, det är enkelt att kalla vår kampanj och alla som stödjer den för ”naiva aktivister", och att ett nej ska vara ett nej. Men det finns en gräns för hur omänskligt man får behandla unga som kommit hit för att söka skydd, skriver debattörerna i en slutreplik till Arin Karapet (M).
Nej Arin Karapet, det är enkelt att kalla vår kampanj och alla som stödjer den för ”naiva aktivister", och att ett nej ska vara ett nej. Men det finns en gräns för hur omänskligt man får behandla unga som kommit hit för att söka skydd, skriver debattörerna i en slutreplik till Arin Karapet (M).

DEBATT

SLUTREPLIK. Kampanjen ”Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande” stöds av ett hundratal organisationer runt om i landet och växer ständigt.

I sin replik den 17 februari väljer riksdagsledamoten Arin Karapet (M) att avfärda kampanjen som “aktivister” med en "naiv syn".

De ensamkommande flyktingbarnen har som grupp fallit offer för bland annat oacceptabelt långa väntetider, rättsosäkra asylbeslut, havererade medicinska åldersbedömningar och nu skandalen med den undermåliga nya gymnasielagen.

Därför kräver vi nu amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år.

När Karapet i sin replik menar att vi ropar efter amnesti utan att behöva ta ansvar, har han tydligen inte förstått det grundläggande. Våra politiker har överlåtit ansvaret för de ensamkommandes liv och hälsa på det svenska civilsamhället under flera år.

Tusentals av oss har inte bara försett de unga med mat, husrum, kläder och mediciner, vi har även slitit med den allt mer absurda juridiken, tränat svenska, övningskört, torkat tårar och förhindrat självmord.

Nu är dessa unga flyktingar integrerade och en del av vårt svenska samhälle. Vad som saknas är en möjlighet att börja leva värdiga, självständiga liv.

En amnesti utgör inte ett hot, utan en lösning på ett växande samhällsproblem, ett krisläge.

Ett nej till amnesti leder till ännu fler gömda, papperslösa ungdomar i Sverige. Det vore naivt att tro att de kommer att återvända frivilligt till de konfliktdrabbade länder de flydde från som barn.

Och självklart har en amnesti ingen effekt på rätten till asyl för andra utsatta grupper, som Karapet syftar på.

Nej Arin Karapet, det är enkelt att kalla vår kampanj och alla som stödjer den för ”naiva aktivister", och att ett nej ska vara ett nej. Men det finns en gräns för hur omänskligt man får behandla unga som kommit hit för att söka skydd. Den gränsen är sedan länge passerad.

Erkänn krisläget som ni har försatt Sverige i, och visa dessa unga och det svenska civilsamhället rättmätig respekt genom att utfärda en amnesti snarast.


Örjan Carlbring, Östersund
Ellie Cijvat, Växjö
Kia Edvardsson, Karlshamn
EvaMärta Granqvist, Hörby
Mats Klockljung, Arvidsjaur
Joel Larsson, Östersund
Marit Törnqvist, Ödeshög
Grundare av den nationella kampanjen “Håll ihop Sverige - Flyktingamnesti för de ensamkommande”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

De ensamkommande flyktingbarnen

LÄS VIDARE

DEBATT Ge ensamkommande amnesti i Sverige nu

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Arin Karapet

Flyktingpolitik

Integration

Integrationspolitik

Migration

Migrationspolitik