Dyra gängrättegångar är åklagarnas ansvar

Replik från advokat om etiken inom advokatkåren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa De Santos verkar tycka att det är ett problem att många åtalade från kriminella nätverk väljer manliga advokater. Men det är en grundläggande rättighet – att själv få välja advokat, skriver Ulrik Smedberg.
Lisa De Santos verkar tycka att det är ett problem att många åtalade från kriminella nätverk väljer manliga advokater. Men det är en grundläggande rättighet – att själv få välja advokat, skriver Ulrik Smedberg.

REPLIK. Lisa De Santos, åklagare, ondgör sig över gängkriminellas försvarare, bland annat för att de oftast är män.

Jag är antagligen en av de advokater hon skriver om – jag har precis den typen av uppdrag som hon berör – tunga uppdrag för män från förorten, inte sällan grova brott. Dessutom blir mina klienter frikända ibland – och inte sällan är försvararnotan hög.

Lisa De Santos artikel insinuerar att de advokater som förvarar påstått tungt kriminella för att tjäna mer pengar skulle bryta mot advokaternas etiska regler. Hon exemplifierar med att ”läcka information”.

Det visar att hon inte vet vad hon talar om, Advokatsamfundet accepterar inte brott mot god advokatsed, och en advokat som ”läcker information” blir troligen utesluten.

Kostnaderna för försvarsadvokater har ökat, så även långa förhandlingar som ibland leder till friande domar – och höga kostnader. En orsak är att åklagare väljer att åtala många i samma mål, det ger massmedial publicitet men onödigt långa och dyra rättegångar. Det är åklagarnas ansvar – inte advokaternas.

Åklagarna får yttra sig över advokaternas kostnader. Ersättningen prövas i varje mål av domstolen – det är en garanti för att advokaten får rätt ersättning, även om den är hög. 

Att misstänkta frias kan naturligtvis bero på flera olika saker – ibland för att advokaten gör ett gediget arbete. Ett sådant frikännande är det yttersta beviset på att rättsstaten fungerar – den misstänkte får ett bra försvar.

Att en advokat tycker att det varit en bra dag i rätten om hans klient blir frikänd är självklart – Lisa De Santos verkar tycka det omvända. Men, blir den åtalade släppt är han inte bevisat skyldig. För räcker inte bevisningen skall ingen dömas!

Slutligen, Lisa De Santos verkar tycka att det är ett problem att många åtalade från kriminella nätverk väljer manliga advokater. Men det är en grundläggande rättighet – att själv få välja advokat. Jag kan inte tro att Lisa De Santos vill ändra på den rättigheten.


Ulrik Smedberg, advokat


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE