Högerns värsta fiende är verkligheten

Replik från SSU om socialism i coronakrisens spår

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inte staten som hotar Sverige. Hotet kommer från högerns fanatiska inställning till privatiseringar och skattesänkningar. Replik från Philip Botström, SSU.
Det är inte staten som hotar Sverige. Hotet kommer från högerns fanatiska inställning till privatiseringar och skattesänkningar. Replik från Philip Botström, SSU.

REPLIK. Oron inför framtiden är stor. Vi är många som är rädda för människorna i vår närhets hälsa. Oroade att den hårt pressade sjukvården inte ska mäkta med att ge oss livräddande insatser om vi blir allvarligt sjuka.

Tusentals svenskar har precis blivit av med sin försörjning och många riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet.

Men högerns ungdomsförbund verkar oroa sig mer för att de stora riskkapitalbolagen ska hindras från att tjäna pengar på välfärden och regeringens krispaket. 

Det är anmärkningsvärt att Muf & Co erkänner att regeringens åtgärder är nödvändiga i den krissituation vi befinner oss i, men blundar för att det alltid är kris för en del människor i vårt samhälle. Om du blir svårt sjuk eller långvarigt arbetslös. Om livet slås omkull för att du går igenom en personlig kris.

Behovet av en trygg A-kassa och en sjukvård som man kan lita på kommer alltid finnas, inte bara i en nationell kris.

Det är magstarkt att hävda att privatiseringen och marknadiseringen av välfärden har lett till ökat kvalitet.

När alliansregeringen privatiserade apoteken utlovades ökad tillgänglighet. Ansvarig minister på den tiden, Göran Hägglund, är i dag ångerfull över hur reformen lett till medicinbrist och frånvaro av beredskapslager. I moderatstyrda Lomma återtogs äldreomsorgen i kommunal regi eftersom det privata bolaget Frösunda skar ned på servicen för att tjäna pengar.

I högerns kronjuvel Region Stockholm har vårdvalet slagit sönder vårdsystemet genom att driva upp kostnaderna och flytta resurser dit folk är mest friska för att kunna tjäna pengar på mindre krävande vård. 

Studie efter studie visar hur privatiseringar och avregleringar i slutändan kostar mer eller levererar sämre resultat.

Näringslivets egna experter på SNS kom i en stor forskningsrapport fram till att privatiseringen av välfärden inte lett till förbättringar. Forskning som finansiärerna bakom SNS inte gillade och därför la sig i på ett sätt som fick forskarna att byta jobb för att kunna forska fritt från påtryckningar.

Det är inte “socialismen” som är högerns fiende, det är verkligheten. 

Nu är högern oroliga för att fler ska inse att vi kan tillgodose våra behov av trygghet och välfärd billigare och mer effektivt om vi gör det tillsammans, i stället för att låta riskkapitalbolag tjäna pengar på att göra det dyrare och ineffektivt.

Det är inte staten som hotar Sverige. Hotet kommer från högerns fanatiska inställning till privatiseringar och skattesänkningar. För SSU är människors trygghet och välfärd viktigare att försvara – än nyliberala misslyckanden. 


Philip Botström, förbundsordförande SSU 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE