Debatt

Bali, när ska du be oss invandrare om ursäkt?

Debattören: Det är dags att Moderaterna slår näven i bordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Carl Bildt var ”värdig” en ursäkt av Hanif Bali. Men inte vi invandrare, flyktingar och muslimer, skriver Menekse Mermer.
Carl Bildt var ”värdig” en ursäkt av Hanif Bali. Men inte vi invandrare, flyktingar och muslimer, skriver Menekse Mermer.

DEBATT

DEBATT. Carl Bildt, jag har nog aldrig tidigare avundats din bleka hy, dina blå ögon, ditt kön, din fina kostym och din position i maktens korridorer som nu. För dig är en berättigad ursäkt endast ett samtal bort!

De senaste dagarna blev det så tydligt för mig att du och jag inte är jämlika i Sverige. Jag är endast en objektifierad invandrare.

Våra riksdagsledamöter tävlar om vem som kränker, mobbar och slår oss hårdast med ”helt oacceptabel” retorik – och deras ledare gör sig medskyldiga när de ser på.

Kan de inte se att det de gör är inget annat än odemokratiskt?

Hanif Bali hade många likheter med en jihadist när han begick politiskt självmord, han gav sig på den vite mannen i kostym. Det var knappast en vacker fågelsång som han twittrade om dig, Carl Bildt, ut över nationen under tisdagen.

Det visade sig att du ensam är värdig en ursäkt av självaste ”rakryggade” politikern – men det vi har utsatts för under många år är ett minne blott.

Inom loppet av ett dygn blev Hanif Bali införstådd med att ”helt oacceptabel” retorik gentemot dig är helt acceptabelt gentemot oss invandrare, flyktingar och muslimer.

Detta resulterade i att han rättar sig in i ledet och kröker sin stolta rygg och ber om ursäkt till den vite mannen. Men ursäkten till muslimer och invandrare uteblir.

När den självupptagne är i självömkan saknas självinsikt. Oförstående kliar han sig i skägget över den kritik han fått i media och som han uppfattar som ett ”drev”. Vilket är en bråkdel av hans ”helt oacceptabla” retorik mot oss genom åren.

Likt en förövare i våld i nära relationer skyller han sitt agerande på yttre faktorer. Offerkoftan har blivit ”the new black” bland populister när de får på fingrarna. Hanif Bali beskriver sig som en demokrat som vill partiet väl och blir djupt sårad när kollegorna ifrågasätter hans uppsåt.

Han erkänner att han inte hade takt och fingertoppskänsla när han framförde sin kritik mot den vite mannen som sitter på högre hästar än han själv.

Hanif Bali har under många år byggt upp en arme av hatande troll genom sin ”helt oacceptabla” retorik i social medier, vilken moderatledaren Ulf Kristersson tycks vara totalt beroende av. Frågan är vilken nytta Kristersson har av Hanif Balis följare? Framtida väljare?

Hur ska Kristersson tillfredsställa behov som att ”jämna mosken Imam Ali i Jakobsberg med marken”, ”släng ut packet” eller ”begränsa religionsfriheten för muslimerna” som dessa hathalsar gapar efter?

Carl Bildt, jag har nog aldrig tidigare avundats din bleka hy, dina blå ögon, ditt kön, din fina kostym och din position i maktens korridorer som nu! Kan du inte vara snäll och slå en signal även för mig och de cirka två miljoner invandrare som detta land består av? För dig är ju en berättigad ursäkt endast ett samtal bort!

Vi vill så gärna veta om Ulf Kristersson känner empati även för oss som han gjorde med dig, Carl Bildt. Vi vill förstå vad Moderaterna vill uppnå när de tystar ner den man som kritiserar dig men förblir tysta när samma man till exempel uppmanar till att muslimer ska utsättas för ”social intolerans” i vårt samhälle.

Vi vill veta när Moderaterna tänker slå näven på bordet, ta avstånd och be om ursäkt gentemot muslimer, flyktingar och invandrare för den polariserande, kränkande, föraktfulla, retorik som Moderaterna varit passiva inför.


Menekse Mermer, debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sociala medier

LÄS VIDARE

DEBATT Löfven, du har tappat kontrollen över Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Sociala medier

Hanif Bali

Carl Bildt

Rasism

Islamofobi

Moderaterna

Ulf Kristersson