Jag återvinner allt jag kan – ni bara slänger

Debattören: Företagen måste börja ta sitt ansvar för miljön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför är all fokus på oss som privatpersoner och konsumenter på att ställa bilen hemma, inte köpa nya möbler varje år och köpa eko? Samtidigt som större möbelkedjor skär sönder möbler innan de slängs i containern för att ingen ska kunna ta tillvara på det, skriver Emmy Hansson.
Varför är all fokus på oss som privatpersoner och konsumenter på att ställa bilen hemma, inte köpa nya möbler varje år och köpa eko? Samtidigt som större möbelkedjor skär sönder möbler innan de slängs i containern för att ingen ska kunna ta tillvara på det, skriver Emmy Hansson.

DEBATT. Jag har en chipspåse, jag knycklar ihop den. Den vecklar ut sig igen. Det är så jag vet att den ska slängas i plaståtervinningen och inte metall. På diskstället står en ursköljd tetra, lite konserver och gårdagens marmeladburk.

Jag återvinner, jag återbrukar, jag äter veganskt, jag åker kollektivt och ändå lever jag med klimatångest. Jag har köpstopp på allt utom de nödvändigaste. Jag köper knappt ens mat utan lägger flera timmar i veckan på att dumpstra och rädda mat.

Vad ser jag när jag dumpstrar? Stora containers med allt möjligt, potatis och annan mat, tvättmedel som halvt läckt ut, en engångspall, elektronik, uppskurna kartonger, glas och mycket mer.

Så varför lägger jag så mycket ork på att källsortera när butiker slänger allt i samma container? Komposterbart som kunde bli biogas, elektronik som kunde återvinnas, kartonger som borde ligga i kartongåtervinningen.

Varför är all fokus på oss som privatpersoner och konsumenter på att ställa bilen hemma, inte köpa nya möbler varje år och köpa eko? Samtidigt som större möbelkedjor skär sönder möbler innan de slängs i containern för att ingen ska kunna ta tillvara på det.

Var är de som skammar matbutiker för att de inte källsorterar, trots att det är lagen? Vart är straffskatten på att slänga mat?

Hur kan vi som privatpersoner hoppas kunna göra skillnad och rädda klimatet, när butiker ser till att ogöra allt vi gör?

Så här ser det ofta ut när jag dumpstrar: Ett hav av fullt ätbara bananer. Varför? Jo, för det ser inte snyggt ut med bananer med bruna prickar på i butiken. Många vill endast ha gröna bananer. Det innebär att butiken kontinuerligt byter ut sina bananer för att endast ha gröna bananer.

Få butiker har reakorgar för frukt och grönt, och sällan ser en bananer där. Hur skulle de kunna, när de kan bygga ett helt bananberg till jämte sitt gröna?

I stället slängs alla bananer som visar bruna fläckar. Bananer som kunde mättat människor. Bananer som är kända för att odlas med farliga bekämpningsmedel som skadar de som jobbar med det. Bananer som fraktats från andra sidan jorden.

Endast för att hamna i en container för att vi är för bortskämda för att äta en banan med en brun fläck på.

Jag räddar hur mycket bananer som helst och försöker göra åt så mycket jag kan. Men jag kan helt omöjligt göra åt mer än en bråkdel ens. Men det är inte heller min uppgift.

Det är dags för politiker att börja ta sitt ansvar. Det är dags för dem att sätta ner foten och se till att även företag tar sitt ansvar!


Emmy Hansson, 24 år


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE