Du försöker ta billiga poäng på SD:s politik

Replik från Per Ramhorn om tillgång till svenska välfärden

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inte rimligt att en illegal invandrare – som aldrig och på intet sätt har bidragit till välfärden – kan erhålla sjukvård och tandvård för en 50-lapp, medan exempelvis svenska fattigpensionärer får betala betydligt mer trots att ha betalat skatt i större delen av sitt liv, skriver Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD).
Foto: TT
Det är inte rimligt att en illegal invandrare – som aldrig och på intet sätt har bidragit till välfärden – kan erhålla sjukvård och tandvård för en 50-lapp, medan exempelvis svenska fattigpensionärer får betala betydligt mer trots att ha betalat skatt i större delen av sitt liv, skriver Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD).

DEBATT

REPLIK. På Aftonbladet Debatt hävdar Mats Wingborg att Sverigedemokraterna visar på en "monumental brist" på klarhet i frågan om tillgång till Sveriges skattefinansierade hälso- och sjukvård.

Men med tanke på att detta finns svart på vitt på just den sida han hänvisar till får man dock lätt uppfattningen att man i detta fall enbart är ute efter billiga politiska poäng. Om man slutar läsa halvvägs genom en text är det trots allt inte så märkligt att man har svårt att förstå dess innehåll.

2013 införde den dåvarande regeringen tillsammans med Miljöpartiet en lag som innebar att människor som befinner sig illegalt i landet skulle få rätt till stora delar av den svenska sjukvården och tandvården. Denna vård är dessutom kraftigt subventionerad.

Det är inte rimligt att en illegal invandrare – som aldrig och på intet sätt har bidragit till välfärden – kan erhålla sjukvård och tandvård för en 50-lapp, medan exempelvis svenska fattigpensionärer får betala betydligt mer trots att ha betalat skatt i större delen av sitt liv.

I de tre storstadsregionerna har kostnaderna mer än fördubblats för de personer som befinner sig här illegalt sen lagen infördes – från 90,2 miljoner kronor 2014 till 196,9 miljoner 2017. Dessutom pekar allt på att vårdkostnaderna för dessa personer kommer fortsätta att öka.

En grundförutsättning för den välfärd vi har i Sverige idag är att den finansieras solidariskt via skattesedeln. Det är den modell som Sverige är byggt på, och som vi måste värna.

Att ge alla människor i hela världen obegränsad och skattesubventionerad tillgång till svensk sjukvård och tandvård är inte realistiskt, och det är därför fullt rimligt med väl avvägda regelverk gällande vilka som skall ha tillgång till svensk sjukvård.

  • Vuxna med uppehållstillstånd bör få fri tillgång till akutvård, samt vård som inte kan anstå. Man ska kunna kvalificera sig till fullständig tillgång till vård genom bland annat försäkring eller via självkostnad.

  • Asylsökande ska ha rätt till akut vård. Övriga vårdinsatser bör finansieras på egen hand, genom försäkring eller lån.

  • Illegala migranter bör beredas akut vård med eget retroaktivt betalningsansvar.

  • För medborgare i EU/EES-länder – samt dem med ett blåkortstillstånd för arbete – förespråkar vi i stort samma rättigheter som för svenska medborgare.

Vad gäller akutsjukvård ska grundregeln alltid vara att ingen ska nekas akut vård på grund av bristande betalningsförmåga och att patientsäkerheten aldrig ska vara hotad.

Det är den behandlande läkaren eller annan ansvarig vårdpersonal som i det enskilda fallet får avgöra vilka insatser som måste utföras.

Det är i övrigt sant att Sverigedemokraterna både vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare samtidigt som vi satsar på välfärden. Politik handlar om prioriteringar, och med tanke på att regeringen nyligen valt att spendera mångmiljardbelopp på bland annat avskaffad värnskatt och en fortsatt ansvarslös migrationspolitik är vårt parti av uppfattningen att pengarna kan användas till bättre saker.

Det är också av just den anledningen Sverigedemokraterna anslår över 14 miljarder mer än regeringen fram tills 2022 för att stärka och förbättra svensk vård och omsorg, vilket Wingborg angeläget nog verkar ha missat.

Sverige befinner sig i ett läge med långa vårdköer där människor far illa och till och med dör. Där 150 000 pensionärer inte har råd att gå till tandläkaren.

Bra politik kräver rätt prioriteringar, och Sverigedemokraterna hymlar därmed inte med att svensk skattefinansierad välfärd i första hand ska vara till för svenska medborgare.


Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE